We gebruiken functionele en analytische cookies om de inhoud en functionaliteiten van deze website, zoals video’s, aan te bieden en om statistieken te verzamelen. Lees meer en stel voorkeuren in.
Hinderlijk, vaak compleet overbodig, slecht zichtbaar en bovendien gevaarlijk. Fietspaaltjes zijn in het hele land oorzaak van botsingen en ander fietsersleed. Westervoort is daar zeker geen uitzondering op, zo leert een grondige inventarisatie van GroenLinks en de Fietsersbond.
Van de 41 paaltjes voldoet geen enkele aan de norm
Samen met de Fietsersbond is GroenLinks het hele dorp doorgefietst. Daarbij zijn alle plekken met fietspaaltjes (‘afsluitpaaltjes’) in kaart gebracht. Kort en goed: van de 41 (!) fietspaaltjes in ons dorp voldoet geen enkele volledig aan de officiële landelijke norm. Ongeveer de helft van de paaltjes kan zelfs gewoon weg.
Niet alleen fietsers hebben last van soms onhandig geplaatste fietspaaltjes. Ook verkeersdeelnemers met een beperking ondervinden hinder van deze obstakels. Bovendien zijn fietspaaltjes een sta-in-de-weg voor een toegankelijke samenleving voor iedereen.
GroenLinks dringt aan op een spoedige sanering van de afsluitingen op deze plekken, zeker nu de donkere dagen eraan komen. Ook is de gemeente geattendeerd op het bijkomende risico van schadeclaims.
Alle waarnemingen hebben we als melding via Fixi aan de gemeente gemeld. De samenvatting hebben we, samen met de aanbiedingsbrief naar het college gestuurd
Afsluitpalen (41x) zijn het meest gebruikelijk (daarnaast zijn 8 afwijkende afsluitinrichtingen toegepast, zoals vooral zigzaghekjes en ook afsluitstenen). Verdere conclusies:
Geen enkele afsluitpaal voldeed aan de richtlijnen van CROW, de instantie die de landelijke normen uitvaardigt.
Bij slechts één afsluitpaal was goede wegmarkering aanwezig, ééntje scoorde ’bijna goed’.
Bij zes afsluitpalen was de doorgang voldoende breed (minimaal 1,6 m), vijf afsluitpalen noteerden ‘bijna goed’.
Bij 21 afsluitpalen is de zichtafstand (vanaf kruising/bocht) helemaal in orde, bij zeven ‘bijna goed’.
De uitvoering van dertien afsluitpalen voldoet aan de gewenste uitvoering (50% rood, 50% wit; diameter 16 cm, geen uitstekende delen, hoogte 0,75 – 1m). De retro-reflecterende werking van de witte banden is niet opgenomen in de resultaten.
Zeker dertien paaltjes kunnen sowieso weg, mogelijk nog tien stuks meer.
Landelijke richtlijnen
Er zijn landelijke richtlijnen voor het afsluiten van fietspaden:
Alleen de (afsluit)paal plaatsen indien andere maatregelen onvoldoende effectief zijn om autoverkeer te weren en als het probleem zwaarder weegt dan nadelen van plaatsen.
Positie van de (afsluit)paal: minimaal 12,5 m vanaf kruising of bocht (zichtafstand).
Inleidende wegmarkering (>15 m) met dwarsribbels.
Effectieve breedte tussen palen 160 cm.
Uitvoering van de paal: rood-wit, goed verlicht, 75-100 cm, diameter 16 cm, volledig uitneembaar voor gladheidsbestrijding.
Dit paaltje aan het begin van het fietspad Pleijdijk, nabij de Veerdam, is bijna goed: het staat op een logische plek en het paaltje is goed uitgevoerd (rood-wit, juiste dikte).
De middenstreep kun je opvatten als een aanloopmarkering. Toch hoort die markering bij het paaltje breed te worden en te zijn voorzien van ribbels. Al met al nét niet goed. Juist op dit drukke fietspad zou alles moeten kloppen.
Verder is de doorgang aan weerszijden net iets te smal: 150 cm (in plaats van 160 cm). Het pad zou volgens de richtlijnen iets breder moeten zijn.
Overigens begint het met de vraag of deze afsluiting wel echt nodig is. Het bord ‘fietspad’ en de versmalling met paaltjes in de berm zijn duidelijk genoeg. Auto's rijden daar niet zomaar in, want de rijbaan van de IJsseldijk gaat daar duidelijk de bocht om.
Paaltje Pleijdijk nabij Veerdam
doorsteek St Anfriedlaan-St Ludgerislaan
Deze paaltjes (twee stuks) in het doorsteekje tussen Sint Anfriedlaan en Sint Ludgerislaan staan er kennelijk al heel lang. Ze voldoen echter geheel niet aan veiligheidsnormen en kunnen vast wel weg. Wie zou zich met een auto door dit smalle doorsteekje willen wurmen?
Beide paaltjes (de lage op de voorgrond aan de Sint Anfried-kant en de iets hogere aan het eind) voldoen aan geen enkel aspect van de richtlijnen: geen inleidende markeringen, doorgangen van krap 90 cm aan weerszijden, te dicht bij de kruisingen en bijzonder slecht zichtbaar. Het paaltje aan de Sint Anfried-kant is maar 40 cm hoog - daar kun je zelfs als voetganger over struikelen.
Dat buurtbewoners graag belemmeringen willen tegen te snel rijdende brommers of fietsen is begrijpelijk. Maar naar onze inschatting kan dit op een andere manier worden geregeld. Zonder dat het hinderlijk, gevaarlijk en onveilig is voor doorstekende fietsers, scootmobielen en ouders met kinderwagens.