De aanwonenden van de Dorpstraat ervaren aanhoudende trillingen van het langsrijdende verkeer. Dit kan enigszins verholpen worden door het (alsnog) vervangen van de klinkers door asfalt. Dat zou maximaal 40% van de trillingen kunnen verhelpen. Daarnaast helpt het langzamer rijden van het verkeer, en ook het weren van vrachtverkeer. Het voorstel van het college was om het tapijtkunstwerk te laten liggen.
Het CDA stelde voor om toch ook meteen dit tapijtkunstwerk van klinkers ook weg te halen. PvdA en GroenLinks vonden dat zonde van het speciaal voor deze plek gemaakte kunstwerk. De 20 meter tapijt zou toch op de gehele strook weinig extra trillingen teweegbrengen en het zou helpen om de snelheid te drukken. D66 betoogde dat het weghalen en opslaan extra tijd zou kosten en vroeg naar de extra kosten. Dat bleek bijna 150.000 euro te zijn. Het CDA had daar geen dekking voor (uit de toekomst), maar had toch VVD over weten te halen om voor te stemmen. Dankzij de door ziekte afwezige Rob Raaijman en de als aanwonend betrokkene niet meestemmende Chiel op den Brouw, bleek dat in deze vergadering voldoende voor een meerderheid.
Zo zijn we straks een kunstwerk op die plek kwijt, 150.000 euro armer, minder reden om 30 km/u te rijden en misschien iets minder trillingen rijker vlak voor de kerk. We hebben van velen gehoord dat men het zonde vindt dat dit kunstwerk verdwijnt. Wij zijn het daarmee eens, maar de meerderheid van de raad beslist.
De rest van de raadsvergadering verliep behoorlijk eensgezind:
Over de begroting was eigenlijk niet veel te zeggen want het was vooral een vertaling van wat er in juli al was afgesproken (bij de voorjaarsnota); in onze bijdrage hebben we uitgezoomd naar wat er allemaal niet in de begroting staat, zie de bijlage.
De vervanging van het kunstgrasveld van Sc Westervoort is naar voren gehaald, zoals SC dat wilde omdat het erg slecht is met alle risico's van blessures en afkeuring van het veld die daarbij horen.
Van de afvalstoffenheffing vonden alle partijen dat de aanpassing meer ten laste van het restafvaltarief moest gaan en niet alleen van het basistarief: vervuiler betaald-principe. Bovendien zou het aandeel groen (gft) in het restafval beter moeten worden gemonitord om te zien of het vaker ophalen van de groencontainer in de zomer inderdaad effect sorteert.
Ook het idee om flexwoningen (tiny houses) in grote achtertuinen mogelijk te maken kreeg ieders steun. Aan het college nu om dat verder uit te werken.