In de concept woonvisie van gemeente Westervoort staat dat jongeren een voorkeursbehandeling zouden moeten krijgen bij de toewijzing van huurwoningen. Er staat op sommige plekken in deze woonvisie dat dit zou gaan over jongeren die al in Westervoort wonen. Een dergelijke discriminatie ''eigen jongeren eerst'' is voor GroenLinks niet acceptabel en waarschijnlijk is dit niet zo bedoeld, bleek uit de discussie in de raadscommissievergadering van 13 oktober jl. Om deze dubbelzinnigheid uit de wereld te halen heeft GroenLinks een amendement voorbereid, dat op 9 november in de raad wordt behandeld.

Naschrift na de raad van 9 november:

Tot onze verrassing bleek dat de woonvisie juist wel bedoeld was om de Westervoortse jongeren die hier al wonen een voorkeursbehandeling te geven bij het toekennen van een huurwoning. Het amendement werd dus uitsluitend door de PvdA, SP en GroenLinks gesteund. De coalitiepartijen vonden dat het onderzoek onder de Westervoortse jongeren had aangetoond dat deze groep als aandachtsgroep kan worden aangemerkt. GroenLinks deelt deze conclusie niet en vindt het principieel onjuist dat de eigen jongeren op deze manier een voorkeursbehandeling zouden krijgen ten opzichte van bijvoorbeeld jongeren die van buiten Westervoort weer terugkomen naar hun dorp. Het punt leidde in de raad tot een stevig debat.

Het amendement haalde geen meerderheid. We hebben daarom tegen de woonvisie met dit element gestemd.

Na de raad van 9 november:

In de bijlage staat onze eerste inbreng over het wegnemen van de dubbelzinnigheid en het amendement waardoor de voorkeursbehandeling voor alle jongeren zou gaan gelden.

Tot onze verbazing kwam het CDA op haar woorden terug dat het niet louter ging om verbetering van woonomstandigheden voor jongeren, maar dat de in Westervoort wonende jongeren een achtergestelde groep zouden zijn, die een voorkeursbehandeling moeten krijgen bij toewijzing van huurwoningen.

Het onderzoek onder de in Westervoort wonende jongeren werd aangehaald en er werd verwezen naar het percentage van huurtoewijzingen (allemaal, niet alleen jongeren) van woningen aan mensen binnen Westervoort vergeleken met die van buiten Westervoort. Dat percentage van 37% is het laagste in de regio; dat is toch een groot probleem ! ???

Om hieruit te concluderen dat jongeren in Westervoort een aandachtsgroep zijn, is zeer dubieus:

1. Het onderzoek is beperkt omdat uitsluitend Westervoortse jongeren zijn bevraagd, maar waaruit toch de vergelijking wordt gemaakt met anderen, die niet ondervraagd zijn.

2. Het onderzoek extrapoleert ook enorm naar alle Westervoortse jongeren ondanks dat er slechts een kleine groep geantwoord heeft. Het onderzoek zelf geeft daarover iets aan, maar laat die conclusie toch overeind. In de Gelderlander van 9 oktober werden daar ook al vraagtekens bij gezet.

De opmerkingen die de ondervraagden maken over het woonklimaat voor jongeren geldt voor alle jongeren. En ja natuurlijk: als je alleen Westervoorters vraagt, hoor je alleen hun woonwensen, en kun je die dus niet vergelijken met die van anderen. De collegepartijen hebben kennelijk alleen oog voor de eigen jongeren en gaan voor korte termijn directe kiezerstevredenheid, wat electoraal slim is. Wij proberen zuivere conclusies te trekken.

3. Dat er in het kleine dorp Westervoort minder interne woonbewegingen zijn dan elders is niet gek. In grotere gemeenten is er gewoon meer kans dat er intern meer verhuisd wordt (ook relatief gezien).

Wij zien dat juist als een voordeel: Westervoort is in trek bij anderen, prima! Mensen uit Westervoort gaan ook wel eens elders wonen, heel verstandig! Beslist geen probleem dus.

Wij vinden Westervoortse jongeren helemaal niet zieliger dan andere jongeren. Dat het huidige systeem stevig de voorkeur geeft aan mensen met veel woonjaren maakt dat starters en jongeren in het algemeen minder kansen krijgen. Dat mag wat ons betreft rechtgetrokken worden. Maar dan over de hele linie. Dan hebben bijvoorbeeld jongeren die ooit in Westervoort hebben geleefd en een tijdje elders hebben gewoond ook profijt van deze voorkeursbehandeling (minder achterstelling).

(Positieve) discriminatie op grond van waar je woont vinden we principieel onjuist. Helaas worden nu de cijfers en onderzoeken gebruikt om het eigen electoraat van de collegepartijen tevreden te stellen. Wij houden ons liever aan het algemeen belang en onze normen en waarden. Als dat stemmen kost bij de eerstvolgende verkiezingen dan is dat maar zo, maar we onderschatten ons electoraat niet, dus vertrouwen we erop dat onze principiële houding gewaardeerd wordt.

 

Op 22 oktober schreven we alleen nog:

In de bijlage staat de volledige amendementstekst, die ook omarmd is door PvdA en SP.

Feitelijk is de aanpassing als volgt geformuleerd:

Ondergetekenden stellen voor het ontwerpbesluit aan te vullen als volgt: De woonvisie gemeente Westervoort 2016 vast te stellen, zodanig aangepast dat ondubbelzinnig duidelijk is dat de beoogde maatregelen voor jongeren gelden voor alle jongeren.

In de toelichting staat waar de dubbelzinnigheid zit en hoe dat opgelost kan worden.