Als voorzitter van de auditcommissie mocht Ben Schulte een pluim uitdelen aan de mooie inhoudelijke opzet van het begrotingsplan, waarbij netjes aan elk beleidsdoel een of meer indicatoren zijn gekoppeld en elke indicator bij een doel hoort. Dit is de manier die de raad wil, en waar we ons als GroenLinks ook al jaren druk over gemaakt hebben. Het gaat om de doelen die je wilt bereiken en het geld is slechts een middel om die goed meetbaar gemaakte doelen te bereiken.
De kosten voor de afvalverwerking kan met €7 per huishouden/jaar omlaag. GroenLinks wil dat geheel in het basistarief laten terugkomen zodat we daar allemaal evenveel baat van hebben. Het tarief per container of zak aangeboden restafval zou volgens ons gelijk moeten blijven, om zo optimaal recht te doen aan 'de vervuiler betaalt'. Helaas ging alleen de PvdA mee in deze consequente houding en worden de kosten per zak/container aan restafval ook iets lager en gaat het basistarief minder omlaag dan in ons voorstel.
Bij de voorjaarsnota was, tegen onze zin, ingestemd met een verlaging van het budget van de Natuur- en Milieu-educatie (NME). Het aantal NME-lessen zou daarbij wel op peil kunnen blijven, want de scholen zouden meer bij moeten dragen, was de argumentatie. We stelden voor dit dan maar hard vast te leggen en de wethouder wilde dat best als inspanningsverplichting meekrijgen, maar de coalitiepartijen (CDA, VVD en D66) wilden dit niet strak vastleggen. We gaan ervan uit dat de wethouder het toch voor elkaar krijgt om het NME-onderwijs ook na 1 augustus 2017 op peil te houden.
Voor het wegenonderhoud was ook gekort op het budget, ook tegen onze zin. Maar het bestaande beleid kan hiermee niet worden uitgevoerd. Ons voorstel om dit inhoudelijk nog eens met de raad te bespreken werd door de coalitiepartijen niet nodig gevonden. De wethouder zegde wel toe dat het punt medio 2017 bij de behandeling van het wegenbeheerplan op tafel zou komen, waarmee feitelijk ons voorstel werd gehonoreerd.
Zoals al vaker aangekaart, zijn we nog steeds niet te spreken over de ambitie van dit college met betrekking tot hernieuwbare energie. Er wordt wel meegedaan met initiatieven die langs komen, zoals de aanbesteding van 100% regionaal opgewekte hernieuwbare energie (dankzij GroenLinks wethouder Harriet Tiemens in Nijmegen) en het Liemers energieloket. En ook de lening voor zonnepanelen op ons sportpark wordt omarmd, maar het initiatief daarvoor lag bij de sportverenigingen zelf. Eigen initiatief van de gemeente is er nauwelijks en bij de komst van windmolens vlak naast onze gemeentegrens, is eerder argwaan en terughoudendheid dan hulp om deze initatieven ten goede te laten komen aan onze inwoners. Wij blijven aandringen op meer ambitie vanuit de gemeente zodat we de afgesproken doelen gaan halen: 100% hernieuwbare energie in 2050 (wat ons betreft al in 2030).
Bij de begrotingsbehandeling waren eigenlijk alleen de door GroenLinks ingebrachte voorstellen onderwerp van discussie. De andere fracties hadden geen initiatieven ontplooid. Waarin een kleine fractie groot kan zijn ;-) . Met meer zetels in de raad (volgende raadsperiode?) is de kans groter dat deze initatieven ook een raadsmeerderheid krijgen. Nu blijft het bij toezeggingen van de wethouder, wat op zich al een positief effect van deze inspanningen is gebleken.
De volledige bijdrage in eerste termijn staat in de bijlage.