* Van meet af aan ogen en oren open. Zijn er plannen om het beleid te wijzigen? Al in een vroeg stadium spreken met betrokkenen en ervaringsdeskundigen levert uiterst waardevolle input op. De gemeenteraad krijgt, op zijn beurt, volledig inzicht in die inbreng.

* Participatie vraagt om brede vertegenwoordiging. Burgers die meedenken en meepraten bevorderen de kwaliteit van het beleid. In het sociale domein en bij grote projecten in de leefomgeving zijn er permanente vertegenwoordigingen van burgers. De gemeente spant zich in voor een goede afspiegeling van de samenleving.

* Burgers kunnen het (vaak) beter. Dat is de gedachte achter het zogeheten ‘uitdaagrecht’: inwoners hebben het recht om gemeentelijke taken over te nemen. De gemeente stimuleert het uitdaagrecht met heldere spelregels en uitgangspunten.

* Een dekkend stelsel van wijkraden vergt professionele ondersteuning van de gemeente. De wijkraden fungeren als oren en ogen en krijgen een eigen budget voor kleine wijkinitiatieven.

* Wijze lessen komen soms van ver. Niet alleen Westervoort doet ervaring op met de participatie van burgers, ook andere gemeenten spannen zich daarvoor in. Onze gemeente moet dan ook openstaan voor ervaringen elders in het land.