* Op den duur ligt een bestuurlijke fusie met Duiven (of Liemers-breed) voor de hand. Dit schrijven we al sinds 2014. Op korte termijn is meer harmonisatie met Duiven en beter toezicht op de ambtelijke organisatie nodig. Het ‘bestuurskrachtonderzoek’ levert die inzichten. Daar moeten we politieke consequenties uit trekken. Inmiddels (oktober 2024) heeft de raad die conclusie getrokken, wordt zelfstandigheid opgeheven en wordt een Liemerse gemeente nagestreefd.

* Besluitvorming in de raad volgt na transparant debat. Dus zonder achterkamertjespolitiek, dubbele petten of belangenverstrengeling.

* De gemeente stelt informatie actief en volledig beschikbaar. Raad en burgers moeten daar 100% op kunnen vertrouwen.

* Website, apps en informatie op papier zijn toegankelijk voor alle doelgroepen. Dat geldt voor vorm én taalgebruik.

* De gemeente Westervoort scoort een mooie voldoende voor dienstverlening, beter dan het landelijk gemiddelde. Maar dat is geen reden voor zelfgenoegzaamheid. De gemeente blijft de inbreng van elke inwoner daarom zeer serieus nemen.

* Verantwoording afleggen externe partijen. Regionale uitvoeringsorganisaties (zoals doelgroepenvervoerder Avan en de Regionale Sociale Dienst) verlenen hun diensten efficiënt en effectief. Hun verantwoording aan deelnemende gemeenten dient transparant en meetbaar zijn.

* Vol gaan voor de Groene Metropoolregio. Westervoort doet voor alle ontwikkelopgaven volledig mee met de regio Arnhem-Nijmegen: de Groene Metropoolregio. Speerpunten zijn woningbouw, energie, klimaat, economie en vervoer.