* Voor ons draait het bij de politiek om mensen. In dit specifieke geval: om cliënten. En dus niet om de ondersteunende systemen. Niet de kosten maar de juiste zorg staat voorop.

* Verdwalen in het oerwoud van regeltjes is taboe. Daarom biedt de gemeente cliënten actieve ondersteuning bij hun zorgaanvraag.

* Ruim tijd en deskundigheid uittrekken om dóór te vragen: wat is er nu echt nodig? Met oog voor de gezinssituatie en altijd in samenhang met persoonlijke omstandigheden. Waar algemene voorzieningen tekortschieten is maatwerk de oplossing.

* Passende zorg is het vertrekpunt. Zelfredzaamheid mag niet doorschieten in ‘zoek het zelf maar uit’. Zorg in natura en PGB (persoonsgebonden budget) zijn gelijkwaardige opties. En zorgprofessionals krijgen de ruimte om, in overleg met de cliënt, zorg naar eigen inzicht te verlenen.

* Efficiëntie en kostenbewuste zorg vinden we belangrijk. In de allereerste plaats: een stevig fundament van welzijns- en zorgvoorzieningen voorkomt extra kosten. Maar soepele administratieve processen en hechte samenwerking in de regio helpen zeker ook. De aanbevelingen van het ‘bestuurskrachtonderzoek’ over het sociale domein nemen we dan ook over.

* Mantelzorgers verdienen serieuze ondersteuning. Meer mogelijkheden om af en toe even afstand van de dagelijkse taken te nemen (‘respijtzorg’) en natuurlijk ieder jaar een fatsoenlijk mantelzorgwaardering. Een mantelzorgmakelaar kan hierbij helpen.

* Vasthoudende lobby voor betere jeugdzorg en WMO (wet maatschappelijke onder-steuning). De gemeente Westervoort blijft, samen met VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), hameren op een kostendekkende structurele Rijksbijdrage. Andere gemeentelijke voorzieningen mogen niet lijden onder een vrekkige Rijksoverheid.