Westervoort staat er financieel beroerd voor. Hoofdoorzaak: te weinig geld van de Rijksoverheid om wettelijk verplichte zorgtaken uit te voeren. De provincie houdt nu preventief toezicht op onze gemeente. Gevolg is een compleet uitgeholde gemeentebegroting. Westervoort moet daarom tijd krijgen om het huishoudboekje weer op orde te brengen.

* Geld is geen doel op zich, maar vooral een middel voor de lange termijn. Uitgaven zien wij primair als investering, niet louter als kosten.

* Komt tijd, komt raad. GroenLinks houdt het afgesproken tempo van het herstelplan aan voor het aanvullen van de gemeentelijke reserves. Een adequate landelijke lobby bij het Rijk is harde noodzaak. We vragen structureel voldoende geld voor onze wettelijke taken.

* We respecteren het preventief toezicht van de provincie. Zo krijgen we tijd voor herstel. Met meevallers investeren we in de toekomst en draaien we de meest ingrijpende bezuinigingen terug, zoals op de bibliotheek.

* Wat moet dat moet. We blijven investeren in noodzakelijke opgaven, vaak in regionale verbanden als de Groene Metropool. Kortom, voorrang voor de grote vraagstukken van onze tijd: klimaat, woningbouw, inclusiviteit, biodiversiteit en de fossielvrije samenleving.

* Inwoners met een kleine beurs ontzien. De totale lasten voor economisch zwakkerenlaten we niet verder oplopen. In principe dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Zoals het hoort.

* Stop bezuinigingen op basisvoorzieningen. Ook snijden in het onderhoud van wegen, groen en bomen is ongewenst, want dat leidt alleen maar tot kapitaalvernietiging.

* Het gemeentelijk huishoudboekje mag geen twijfels oproepen. We staan voor goed controleerbare financiën, op basis van meetbare resultaten.

* De gemeente koopt maatschappelijk verantwoord in. Bij aanbestedingen zet Westervoort in op duurzaamheid en de opbrengst voor de samenleving (‘social return’).

* We bestrijden excessieve inkomens van bestuurders. Een acceptabel beloningsbeleid bij samenwerkingspartners is een basisvoorwaarde.