Het college (burgemeester en wethouders) hebben inderdaad de sloop/herbouw van het Rode Dorp heroverwogen, maar komen (helaas) toch tot dezelfde conclusie: Renovatie leidt niet tot de meest duurzame situatie. De overwegingen zijn netjes weergegeven, onderbouwd met een bouwkundig en een historisch rapport, die alleen door de raadsleden in vertrouwen ingezien mochten worden.
GroenLinks had (via een motie) ingebracht dat die informatie volgens de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) niet geheim/vertrouwelijk kan zijn. Het college was door Vivare die vertrouwelijkheid gevraagd en bleef daaraan vasthouden. De meeste fracties erkenden het dilemma en zagen dat het college dit ten onrechte aan Vivare had toegezegd, maar wilden dat niet meteen doorkruisen. Conclusie: een betere handreiking voor het toepassen van geheimhouding en vertrouwelijkheid is nodig, zodat dit niet nogmaals zo kan gebeuren.
Betrokkenen moeten nu zelf via een WOB-verzoek de informatie alsnog in de openbaarheid brengen. Dat zal ook gebeuren.
In de Gelderlander van 10 maart beschrijft columnist Humphry Ottenhof dit onder de titel 'Geheim Argument'. De 'duurbetaalde managers' van Vivare krijgen daarbij een veeg uit de pan: ''Ze snappen ook niet dat argumenteren helderheid betekent." en vervolgens "College en raad trapten er met open ogen in, behalve GroenLinks." [..] "Transparantie is een kwestie van fatsoen en respecy voor de bevolking."
Met pijn in het hart is de optie renovatie dus verlaten en zal er gesloopt en herbouwd worden. De begeleiding bij het twee maal verhuizen van huidige bewoners wordt goed geregeld en de gemeente zal daarop toezien en zo nodig als vangnet fungeren. De architectonische kwaliteit (zo veel mogelijk lijkend op de historische situatie) is het volgende dat zal worden getoetst.
GroenLinks blijft de vinger aan de pols houden.