Nog veel te doen
Eind november heeft de fractie van Groen Links teruggekeken op de bijna twee jaar waarin ook Groen Links nu deelneemt aan het college van de gemeente Westervoort.
De fractie heeft kunnen constateren dat het met een aantal onderwerpen de goede kant op gaat:
- Het sociale beleid is coalitiebreed in goede handen en heeft gezorgd voor bijvoorbeeld een goed en pro-actief minimabeleid, ...
- De overdracht van De Pals is eindelijk goed geregeld.
- De samenwerking met de buurgemeenten heeft ervoor gezorgd dat met minimale eigen inspanning toch voorzieningen in het dorp op peil gehouden konden worden en vanaf volgend jaar moet dat nog meer gaan opleveren.
- Het wijkgericht werken heeft zich bewezen en wordt op deze manier verder vormgegeven.
- De bult van Putman wordt eindelijk daadwerkelijk gesaneerd, al is dat nu vooral de verdienste van de provincie; de druk en aandacht die er vanuit fractie en gemeente voor is gevraagd heeft hierbij vast geholpen.
- Er is een convenant getekend om duurzaam te gaan inkopen.
Maar om nu te zeggen dat het verkiezingsprogramma al is uitgevoerd acht de fractie het veel te vroeg. Pas nu komen een aantal onderwerpen in een fase waarin met name de principes van duurzaamheid daadwerkelijk een plek kunnen krijgen:
- Bij de bouwprojecten bij Beekenoord en de Schans zal aandacht moeten komen voor klimaatneutraal bouwen. De gemeente zal dit sterk moeten stimuleren en waar mogelijk afdwingen.
- Het verkeersplan en de centrumvisie zijn eerdaags in het stadium waarin vorm gegeven kan worden aan voorrang voor het langzame verkeer en het openbaar vervoer. Groen Links zal daar sterk op letten dat dat bij het ontwerpen ook uitgevoerd wordt.
- In de toekomstvisie voor 2026 is al wel aandacht voor de natuur, maar Groen Links gaat ervoor waken dat die aandacht blijft.
- Hoe de gemeente er eigenlijk voorstaat op het gebied van duurzaamheid is nauwelijks bekend. Het uitvoeren van de duurzaamheidstoets staat hoog op het verlanglijstje van GL, zodat er steun gemobiliseerd gaat worden om die toets ook daadwerkelijk in 2008 uitgevoerd te krijgen.
Zorgen heeft de fractie ook:
- De komst van het station dreigt verder te worden uitgesteld. Gelukkig wordt er van alle kanten druk uitgeoefend om dat niet te laten gebeuren. GL neemt hierbij het voortouw.
- De komst van de asfaltfabriek Bruil moet echt zonder de komst van de overlast. Met het college ijvert GL voor een MER en een locatieonderzoek.
Kortom: het werk van dit college is nog lang niet af. Als het coalitieakkoord moet worden bijgesteld, zullen vooral deze duurzaamheidsonderwerpen, die altijd een lange adem vereisen, vooral meer aandacht moeten krijgen. Op dat terrein is nog heel wat te winnen.