De fracties van de gemeenteraad Westervoort hebben gezamenlijk een brief opgesteld waarin een definitieve oplossing voor het probleem van de versmalde brug wordt geeist. Tijdens de commissievergadering Ruimte en Veiligheid van 14 februari is dat in de openbaarheid bevestigd.
Namens de raadsfracties wordt de brief eerdaags door burgemeester en griffie naar de minister van Infrastuctuur en Milieu gestuurd.
Bijgevoegd de tekst van de brief.
(met dank aan WestervoortPlaza.nl voor de foto)

Van gemeenteraad Westervoort

Betreft: Versmalde Brug bij Westervoort

Geachte mevr Schultz

Op 10 november  jl. heeft ons college u onze motie gestuurd betreffende het definitief oplossen van de problemen inzake de versmalde IJsselbrug. We hebben kunnen constateren dat inmiddels het overleg tussen Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten is hervat, maar dat een definitieve oplossing nog niet in zicht is.

Het enige resultaat dat ons uit dit overleg heeft bereikt[1], is een technische aanpassing van de tijdelijke maatregel van menselijke verkeersregelaars naar een tijdelijke verkeersregeling via een verkeersregelinstallatie. Naar de mogelijkheden voor een definitieve oplossing wordt door Rijkswaterstaat onderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar verwacht.

Als raad van de gemeente Westervoort maken wij ons ernstig zorgen over de ontstane veiligheidssituatie op de na renovatie versmalde IJsselbrug. De plaatsing van de hoge barriers op de brug dienen niet de verkeersveiligheid, maar doen er juist afbreuk aan!

Als er een ongeluk op de brug plaats vindt is de kans groot dat de inzittenden van hun auto (de bus) door de hoge barriers niet uit hun voertuig kunnen komen, wat  ernstige situaties kan opleveren. Bovendien is het voor hulpdiensten, door de hoge barriers, nauwelijks mogelijk om snel ter plaatse te komen om hulp te bieden bij een ongevalssituatie,

Ook zal het berijdbaar houden van de brug bij winterse omstandigheden (sneeuw) extra lastig zijn,  omdat sneeuw boven de barriers uit weggeblazen moet worden en  omdat de regulier in te zetten schuivers niet voldoen. De gemeente heeft weliswaar een overeenkomst met Rijkswaterstaat dat dit geregeld wordt, maar we voorzien ernstige problemen als die speciale sneeuw-ruim-apparatuur niet tijdig beschikbaar is.

Dit klemt temeer - en niet alleen bij sneeuwval - waar de Westervoortse brug een onmisbare schakel is in de calamiteitenroute van de A12. De gemeente Westervoort kan in dat geval als wegbeheerder de doorstroming over de versmalde brug niet garanderen en haar verantwoordelijkheid niet waarmaken.

Zolang de barriers blijven staan waar ze staan (in plaats van naar achteren geplaatst worden) en/of op de huidige hoogte blijven (in plaats van deze te verlagen) doet het er helemaal niets toe, of er nu additioneel verkeersregelaars worden ingezet, dan wel of er een tijdelijke verkeersregelinstallatie wordt geplaatst. De verkeersveiligheid verbetert immers niet fundamenteel: voertuigen breder dan 2.60 meter hebben nog steeds een grote kans elkaars spiegels eraf te rijden bij het passeren en eveneens blijft de toegenomen kans op een ongeval bestaan met de daarbij mogelijk ernstige – verwijtbare! - gevolgen van dien.

Menselijke of instrumentele verkeersregeling blijft dan symptoombestrijding en verkwisting van gemeenschapsgeld, waar Westervoort geen bijdrage aan kan leveren.

Het enige dat echt zoden aan de dijk zet is het probleem aanpakken bij de oorzaak, dus iets met/aan de barriers gaan doen. Wij verwachten, dat degene die het probleem veroorzaakt heeft dit zelf oplost. Wij kunnen deze situatie aan onze inwoners en die van de achterliggende Liemerse gemeenten niet meer uitleggen. Wij zijn dan ook van mening dat Rijkswaterstaat volledig verantwoordelijk  is voor de financiële consequenties van de tijdelijke én definitieve oplossingen.

Wij vragen u daarom dringend nu uw verantwoordelijkheid  te nemen: Rijkswaterstaat moet nu echt het onderzoek naar een definitieve oplossing voor de huidige onveilige situatie snel afronden. Vervolgens zal de oplossing, die daadwerkelijk de verkeersveiligheid ten goede komt, snel uitgevoerd moeten worden. Een harde toezegging inzake de voorziene grootschalige reconstructie inclusief brugverbreding achten wij hiermee onlosmakelijk verbonden

Met vriendelijke groet, namens alle fracties van de gemeenteraad van Westervoort,

Burgemeester en griffier


[1] Melding over ‘’tijdelijk stoplichten bij Westervoortse brug’’  d.m.v. een gezamenlijk persbericht 6 jan 2012.