Ondanks de geheel verschillende invalshoek van de twee inleiders op de discussieavond op 13 januari j.l. over bereikbaarheid in de Liemers, bleken er in de loop van de discussie meer overeenkomsten dan verschillen. Jan de Nooy van ondernemersvereniging Lindus en Volkert Vintgens van de Gelderse Milieufederatie vonden elkaar bij stimuleringsmaatregelen voor fietsgebruik en OV, bij een prijsprikkel om files te bestrijden en zelfs bij de mening over de invloed van de A15 op de regionale bereikbaarheid.


Fiets en OV

De ruim 30 aanwezigen hoorden van Jan de Nooy hoe de ondernemers het gebruik van fiets en OV voor het woonwerkverkeer aan het stimuleren zijn, zoals fiets en OV-regelingen in CAO, buslijnen ook naar bedrijventerreinen halen en meewerken aan bikedispensers. Terugdringen van woon-werkverkeer met de auto helpt om voldoende ruimte voor het vrachtvervoer over te houden. Bedrijven zoeken overigens nu al naar zo gevarieerd mogelijk gebruik van vervoersmiddelen, zoals vervoer over het spoor en het water, en naar vervoer in de stille, nachtelijke uurtjes.

Volkert Vintgens kwam op vrijwel dezelfde maatregelen uit, maar dan geredeneerd vanuit de zorg voor klimaat en gezondheid. De fiets is wat dat betreft het beste vervoermiddel voor de korte afstand, waar het meeste woon-werkverkeer mee te maken heeft. Hoopvol is de ontwikkeling van de elektrische fiets en scooter. Dat vergroot de mogelijkheden, want ook bij iets grotere afstanden woonwerkverkeer kan van e-bike of e-scooter gebruik worden gemaakt en voorkomt dit het bezweet aankomen op het werk. Dit verdient het om gestimuleerd te worden.

 

Beide sprekers, gesteund door de zaal, spraken er overigens ook schande van dat er over de Betuwelijn nog maar 200 treinen per week rijden. De doelstelling van 8 treinen per uur per richting, is daarmee nog ver weg. Het vrachtvervoer over het bestaand spoor verhindert daardoor de noodzakelijke uitbreiding van het personenvervoer per trein.

Prijsprikkel 

Via de positieve ervaring bij Nijmegen, waar het belonen van automobilisten die niet (meer) in de spits rijden goed werkt, kwam Volkert Vintgens bij de algemene stelling dat een prijsprikkel helpt om autogebruik terug te dringen. Jan de Nooy was het daarmee wel eens, maar onderstreepte dat er dan wel overal een passende heffing moet worden ingevoerd om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

A15

Over het algemene nut van meer asfalt waren beide sprekers het in wezen oneens: De milieufederatie is in principe tegen meer asfalt, voor ondernemers kan alles helpen voor de vervoercapaciteit over de weg. Beide sprekers waren het er echter over eens dat voor de bereikbaarheid van de regio zelf de A15 niet zo veel oplost. Voor Jan de Nooy komt dat vooral door het gebrek aan regionale afslagen van de geplande A15. Volkert Vintgens pleit voor opwaardering van bestaande wegen als alternatief voor de A15. Hij noemde hierbij zelfs het opwaarderen van de Pleijroute tot snelweg als goed alternatief, mits er voldoende milieu- en geluidsmaatregelen worden genomen. Ook Westervoort zou er dan qua overlast baat bij hebben.

 

De avond, georganiseerd door GroenLinks Westervoort op 13 januari in zaal Wieleman in Westervoort, was de derde in de serie thema-avonden die in regioverband zijn gehouden in aanloop naar de verkiezingen. De vorige twee avonden gingen over respectievelijk Klimaat en Duurzaamheid (Duiven) en Wonen en Zorg (Zevenaar).

 

Na de beide inleidingen werd een discussie gehouden met een forum waarin naast de inleiders ook Ciska Wobma, wethouder in Westervoort, en Chris Baltjes, raadslid en lijsttrekker voor GroenLinks in Duiven, zitting hadden.

Discussie

De discussie, geleid door Ben Schulte en Ingrid Bon, ging naast bovengenoemde punten ook over de beste autobrandstof op dit moment (aard/biogas, elektriciteit of waterstofgas), een mogelijk transferium langs de A12 (bij Zevenpoort) en de snelfietsroute door de Liemers.

Naar aanleiding van de goede ervaringen met het transferium bij Nijmegen, werd gesuggereerd om dat nabij de Westervoortse brug ook te realiseren. Aangezien daar geen parkeerplek is, werd het nieuwe bedrijfsterrein 'Zevenpoort'', waar ook een nieuw station komt als beter alternatief  voor een transferium gepresenteerd.

De snelfietsroutes rond Nijmegen zijn ook een groot succes. Wethouder Ciska Wobma kon melden dat ook de route van Arnhem naar Zevenaar langs het spoor tot een snelfietsroute zal worden opgewaardeerd. De inspectieronde is daar al voor geweest.

Chris Baltjes meldde dat er een fraaie ondergrondse Bike-dispenser voor de OV-fiets bij het station van Duiven gerealiseerd zal worden. Ook worden de buslijnen geleidelijk steeds meer zo gelegd dat ze haaks op de spoorlijn voor echt aanvullend vervoer zorgen.

Over de beste soort schone brandstof was de zaal verre van eensgezind. Met name de elektriciteit werd niet alom als schoon getypeerd. Voor e-bikes en e-scooters vond Volkert Vintgens dat wel het stimuleren waard. Voor auto's en bussen pleit hij op dit moment voor aardgas gemengd met biogas. Of waterstofgas ooit nog een beter alternatief zou worden was men het niet eens.

Tevreden

De ruim dertig aanwezigen en de beide inleiders gingen tevreden naar huis.

Ook de organisatie kon tevreden terugkijken op een inspirerende avond.