Het college ziet grote tekorten aankomen en had een lijst met bezuinigingsvoorstellen met de voorjaarsnota meegestuurd. Het belangrijkste is dat met investeringen in basisvoorzieningen in welzijn, zoals de bibliotheek, De Herberg en vrijwilligersorganisaties, geprobeerd wordt om dure maatwerkzorg te voorkómen (kostenbesparing is al ingeboekt). We vinden dat een goede keus. Ook het mantelzorgcompliment is gelukkig overeind gebleven.

Het initiatievenloket, eenvoudiger taalgebruik en transparante besluitvorming zijn de speerpunten bij bestuur en dienstverlening. Dat vinden we een goede zaak. Voor de openbare ruimte is en blijft woningbouw een speerpunt, maar ook duurzaamheid. Dat laatste mag van ons wel meer aandacht krijgen dan de afgelopen jaren en we hopen dat de nieuwe wethouder Laura Kaper daarop gaat acteren. 

Met een paar kleine wijzigingsvoorstellen werd de voorjaarsnota vastgesteld. Dat wordt vertaald in een sluitende begroting voor alleen het jaar 2025. Voor de jaren erna worden er nog grote tekorten voorzien, net als bij vele andere gemeenten (2026 ''ravijnjaar''). 
Wij hebben de bestuurlijke samenwerking of mogelijke fusie met andere gemeenten in dit verband maar weer eens voorzichtig ter sprake gebracht. Gelukkig waren wij niet de enige fractie die dat deed. Juist ook CDA en D66 opperden dat dat nader onderzocht moet worden, ook in navolging wat er nu al gaande is in Doesburg en Duiven. Dat vinden we een positief en realistisch geluid. Hopelijk kunnen we daarover snel tot een principe-beslissing komen.