De kap van 90 elzen langs het water langs Lange Gewant en Tullekens Hofstee (en overkant) om de bomen meer uitgroeimogelijkheden te geven gaat definitief niet door. Na onze interventie in de raad van 30 januari jl is aan een extern bureau een salomonsoordeel gevraagd:
Draagt dunning bij aan het meer toekomstbestendig maken van de boomstructuur?
De conclusie van onderzoeksbureau Tree-o-logic luidt: Nee
Dit bureau schrijft daarover onder meer:
'Hierbij wordt onder het begrip toekomstbestendig ook de actuele maatschappelijke opgaven meegewogen, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, hittestress etc.'
'[door dunning is] het verlies aan bomen en boomkroonvolume dermate groot, dat in dit in de toekomst niet meer volledig gecompenseerd wordt door de overblijvende bomen.'
'de aanwezige bomen [hebben] voldoende toekomstige groeiruimte (zowel boven- als ondergronds) om te kunnen blijven staan.'
De casus is voor de gemeente een belangrijk signaal om veel beter dan ooit de maatschappelijke waarde van bomen mee te wegen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en andere zogenaamde ecosysteemdiensten.
Het advies zal daarom ook effect hebben op andere situaties: maatschappelijke effecten van ingrepen in de leefomgeving zullen nadrukkelijke worden meegewogen en het besef dat bomen een eigen waarde hebben is ook geland.
Het onderwerp bomen zal ook bij de raad dit najaar terugkomen in het integraal beleidsplan openbare ruimte, en in het bijbehorende beheerplan.
GroenLinks is dus niet alleen blij met dit resultaat maar ook met het effect dat deze casus op het groenonderhoud in de gemeente gaat hebben.