Eerder deze maand kwam het college met de mededeling dat er 90 elzen zouden moeten worden gekapt langs het water langs Lange Gewant en Tullekens Hofstee (en overkant) om de bomen meer uitgroeimogelijkheden te geven. Wij vonden dat vreemd omdat de elzen keurig op 10 meter van elkaar staan, zoals in de beheerrichtlijnen staan. Deskundigen in onze achterban hadden ook twijfels over de noodzaak van dunnen. Deze twijfels hebben we via vragen aan het college aan de orde gesteld.
De Westervoortse ecoloog Harold Appelo stuurde ons een inspectierapport waarin hij concludeerde dat het omhakken van de bomen absoluut niet nodig is. De onderlinge afstand van 10 meter is inderdaad genoeg. De kruinen raken inderdaad met elkaar vervlochten, maar dat is voor deze elzensoort niet erg.
Daarop dienden we een motie in om het omhakken op te schorten en te heroverwegen.
Bij de bespreking in de raad werd voorgesteld om een extern boomdeskundige het eindoordeel te laten vellen. De wethouder toonde zich bereid dat te doen, mits dit een 'salomonsoordeel' is, dat we zonder nadere discussie volgen. Alle fracties in de raad bleken hiertoe bereid, ook wij.
We wachten met vertrouwen dit eindoordeel af.
Zie onze volledige inbreng en de motie, die weliswaar is ingetrokken maar feitelijk wel wordt uitgevoerd. Ook het rapport van Harold Appelo is bijgevoegd.
Voorzitter
Vorig jaar hebben we het deltaplan klimaatadaptatie vastgesteld met onder meer een ambitie om meer en beter groen te realiseren zodat hittestress beperkt blijft. Dat wordt verder uitgewerkt, ook met het oog op een nieuw beheerplan openbare ruimte (IBOR).
Bij het jaaroverzicht over bomen werd ook gemeld dat de achterstand op het herplanten van overleden bomen snel zou worden ingehaald. Die achterstand had ook enigszins met het IBOR te maken.
Inmiddels is dit nieuwe beheerplan openbare ruimte (IBOR), waarin ook beheer en onderhoud groen, al een heel eind gevorderd. Volgende week hebben we een informatiebijeenkomst daarover en in april staat het op de agenda om door ons als vastgesteld te worden. Alles lijkt daarin samen te komen en versterking van het groen krijgt daar verdere uitwerking.
Daarom waren we hogelijk verbaasd en verrast door de mededeling over het op korte termijn (volgende maand) al dunnen van 90 Elzen langs het water van Steenderens tot en met Ganzenpoel. Deze bomen behoren bij het groene kapitaal van ons dorp, staan daarom ook op de groene kaart en het beheer ervan krijgt straks in het IBOR ook weer een plek. Maatregelen in de uitvoering horen een logisch gevolg te zijn van het vastgestelde beleid, dat we als gemeenteraad hebben vastgesteld en straks via het IBOR opnieuw vaststellen. Het hoort bij onze rol dat te controleren.
Daarom verdiepten ons erin, vroegen advies aan deskundigen in onze achterban en de verrassing veranderde bij ons in twijfels. Dat leidde tot vragen aan het college, die beantwoord zijn (dank daarvoor). Bovendien ontvingen we van een gecertificeerde expert uit onze achterban een inspectierapport met als conclusie dat dunnen niet nodig is. Dit rapport zit bij de motie en is door de inspecteur na een inspectieronde vorige week dinsdag snel opgeschreven. Die snelheid is ook te zien aan wat ontbrekende letters in dit rapport, excuses daarvoor.
Deze expert, de heer Appelo, zit op de publieke tribune en is bereid om vragen te beantwoorden, als de voorzitter dat goed vindt, ook al is dat niet gebruikelijk.
Daarom, voorzitter, hebben we een motie opgesteld, en ingediend om het kappen nu op te schorten en nog eens te heroverwegen op het moment dat we het nieuwe IBOR hebben vastgesteld. We vragen hiervoor nu de steun, omdat er anders onherroepelijk groen kapitaal verloren gaat. Eenmaal gekapt zijn de bomen immers weg.