Westervoort is in 2050 volledig CO2-neutraal. Tussenstation is het jaar 2035, als 55% van dat einddoel werkelijkheid moet zijn. Dan voldoen we aan de ambities van provincie, Rijk en Europa. We moeten dus aan de bak. Maar hoe? De groenste energie is de energie je níet gebruikt. Dat is ons uitgangspunt.
* De gemeente stimuleert transitie. Woningisolatie is een kans voor open doel. Maar ook creatieve oplossingen omarmen we, zoals zonnepanelen boven parkeerplekken.
* Ambitieuze afspraken met grote partijen als woningcorporatie Vivare om ook huurwoningen in te zetten voor isolatie en zonnepanelen.
* Bedrijfsleven houden we aan verplichtingen als ‘zon-op-dak’ en andere energiemaatregelen. Wel zorgen we dat het mkb niet overladen wordt met regelgeving.
* Lokaal eigenaarschap. Middelgrote projecten voor zon- en windenergie zijn van harte welkom. Met de garantie dat minstens 50% in lokale handen blijft. Bij windpark Koningspleij zorgt de omgevingsraad ervoor dat ook Westervoort meeprofiteert.
* Zonne-energie op de Bult van Natuurmonumenten is een mooie optie voor de volgende fase als alle daken vol liggen, maar moet wel passen binnen de natuurfunctie.
* Snel duidelijkheid over warmtenet. Welke wijken komen in aanmerking? Wat betekent het voor de portemonnee van de individuele inwoners? Welke keuzemogelijkheden zijn er? De aanleg van het warmtenet wordt gekoppeld aan andere verbeteringen in de wijken.
* Blij met de kracht van samenwerkende burgers. Sommige wijken zijn niet geschikt voor het grote warmtenet. Daar kunnen bewonerscollectieven een rol gaan spelen in de warmtetransitie.
* Klimaatrechtvaardigheid. De energie- en warmtetransitie is topprioriteit voor Westervoort. Maar de burgers - speciaal de mensen met een kleinere beurs - mogen geen financiële pijn lijden. De gemeente gebruikt landelijke regelingen. Zo voorkomen we dat inwoners op hogere kosten voor duurzame energie en warmte worden gejaagd.
De windturbines op de Koningspleij staan er nu. GroenLinks heeft er mede voor gezorgd dat de overlast van slagschaduw, geluid en voor vogelbewegingen beperkt wordt door het stilzetten van de wieken op die momenten van overlast (dat is in de vergunning opgenomen). Dat wordt netjes gehandhaafd. Verder profiteren de omwonenden van de opbrengst via het omgevingsfonds, waaruit klimaatprojecten kunnen worden betaald. Vertegenwoordigers van Mooi Mosterdhof nemen deel aan de omgevingsraad. Ruim 500 omwonenden zijn deelnemer in de coöperatie die deze windturbines exploiteert. de opbrengst blijft in lokale handen. Zinloos ageren tegen de windmolens is verspilde moeite en dwaas Don Quichotte-gedrag.