Vanuit het Rijk is aan alle gemeenten een vergoeding overgemaakt ten behoeve van de extra kosten voor de sociale werkvoorziening in verband met de Covid-crisis. Voor Westervoort en een groot aantal andere gemeenten in de regio verzorgt Scalabor deze werkvoorziening. Scalabor heeft de extra kosten van 2020 keurig een beeld gebracht en qua omvang komt dit neer op het totaal van de vergoeding van alle aangesloten gemeenten. Door strak beleid te voeren heeft Scalabor overigens wel geld overgehouden in 2020.
Dat laatste was voor de coalitiepartijen, met het initiatief daarvoor van het cda, het argument om dan maar die vergoeding niet aan Scalabor over te maken, want Westervoort heeft het veel harder nodig. Juridisch is Westervoort het doorsluizen van deze vegoeding niet verplicht, maar gelet op de bedoeling van de vergoeding, de solidariteit en de afspraken in de regio is het wel logisch dat dit geld voor sociale werkvoorziening bij Scalabor thuishoort. Volgens GroenLinks en de rest van de oppositie neemt Westervoort hierdoor een risico voor de toekomst in het samenwerkingsverband en kan als onbetrouwbare partner worden bestempeld. De voltallige oppositie stemde daarom tegen het voorstel om dit bedrag van €174.000 toch niet over te maken en daarmee de algemene reserve wat aan te vullen.
De wethouder heeft aangegeven in een gesprek met Scalabor het vertrouwen van Scalabor in Westervoort te doen herstellen. We hopen dat dat lukt.
Dit laat zien dat met name het cda (en d66) het korte termijn-belang en financieel gewin belangrijker vinden dan een lange termijn relatie en handelen als een betrouwbare partner. Waarvan acte.
Voorzitter
De vorige keer was er onduidelijkheid over de brief van Scalabor van 8 juli jl en heeft de wethouder beloofd de onjuiste feiten in de brief te benoemen. Inmiddels hebben we dat beloofde overzicht ontvangen, gelukkig nog voor het weekend. Daarvoor dank. We gaan ervan uit dat feitelijke onjuistheden zonodig ook onderbouwd kunnen worden met notulen of afsprakenlijstjes. Anders is het het woord van Scalabor versus dat van het college van Westervoort. We lezen dat er aanstaande woensdag een gesprek is. We ontvangen graag een verslag van dat gesprek.
Onze conclusie over de brief is derhalve dat het voor Scalabor geen verrrassing was dat Westervoort een andere interpretatie heeft gegeven aan de bedoeling van de compensatie dan eigenlijk alle andere gemeenten. Deze andere interpretatie is voortgekomen uit de koker van de coalitie en de afwegingen daarbij zijn door Dhr Tap tijdens de laatste commissie-vergadering nog eens herhaald. Het college en daarmee de wethouder als spreekbuis heeft dit helder overgebracht aan Scalabor en dat consequent naar voren gebracht. We waarderen die consequentheid en helderheid van de boodschap en daarover treft de wethouder wat ons betreft geen enkele blaam.
Echter, voorzitter, ondanks dat we de afweging begrijpen is dit niet onze afweging, net als alle andere gemeenten die andere afweging hebben gemaakt.
Het geld vanuit het Rijk is bedoeld voor de mensen die als SW-er werken bij Scalabor. Scalabor heeft daarvoor een dienstverleningsovereenkomst met Westervoort en levert een goede prestatie. Scalabor heeft omzetverles geleden voor een bedrag dat vrijwel overeenkomt met het totale compensatiebedrag van de deelnemende gemeenten. Dat is ook door Westervoort erkend. Daarom komt voor GroenLinks het compensatiebedrag aan Scalabor toe, bestemd voor de mensen uit Westervoort die daar als SW-er werken.
Het is voor ons niet redelijk dat Westervoort zo afwijkend handelt ten opzichte van de andere deelnemende gemeenten, alleen omdat de financiele situatie van Westervoort zo slecht is, wat niets met Scalabor te maken heeft.
De accountant heeft niet voor niets gevraagd om een expliciet besluit om dit bedrag niet over te maken, want de doelmatige besteding van deze middelen (voor het doel waar het voor bestemd is) is in het geding.
Daarnaast achten we dit eigenzinnig optreden van Westervoort schadelijk voor de samenwerking met Scalabor (in casu met de directeur daarmee met Arnhem als sociaal aandeelhouder) en de andere regio-gemeenten die deelnemen. Het is daarmee ook schadelijk voor de Westervoortse SW-ers en voor andere samenwerkingsverbanden of dienstverleningsovereenkomsten.
We willen er op geen enkele manier voor verantwoordelijk zijn dat Westervoort als onbetrouwbare partner wordt gezien.
We zullen daarom niet met dit voorstel instemmen.