GroenLinks Zevenaar betitelt de begroting 2014 als Laf. Rietje Dellepoort gebruikt de algemene beschouwing om terug te kijken en te zien wat er allemaal niet is waargemaakt van het collegeprogramma. Ook vooruitkijkend is het huidig programma en begroting zorgelijk, zelfs laf te noemen.
De gehele tekst van 6 november hieronder en in de bijlage.
De voorliggende meerjarenbegroting 2014-2017 is de 4de en naar we mogen aannemen laatste in de reeks van het huidige college, gevormd door de coalitie van Lokaal Belang en CDA.
Voor GroenLinks is dit de aanleiding om de algemene beschouwing te benutten om niet alleen vooruit te kijken naar wat er de komende jaren op ons af komt, maar ook het coalitieakkoord 2010-2014 er nog eens op na te slaan.
Dit met durf en lef gepresenteerde akkoord is een tegenstelling het deze voorliggende begroting, die GroenLinks als “laf” ypeert.
In de afgelopen periode heeft zich op financieel terrein in onze gemeente veel voorgedaan, dat niet alleen als gevolg van de alsmaar aanhoudende crisis kan worden verklaard.
Van de ambitie van het College en de coalitie om een gezond financieel beleid te continueren, zijnde een structureel sluitend meerjarenperspectief en voldoende weerstandscapaciteit om toekomstige risico’s op te vangen, is anno 2013 geen sprake.
Integendeel, de situatie wordt als precair betiteld en vergezeld van een tabel van risico’s.
Een gunstig perspectief ontstaat slechts door de onbenutte belastingscapaciteit als uitweg te presenteren.
We leven als gemeente met de laagste woonlasten op te grote voet. Een solide financieel beleid is een structureel evenwicht tussen baten en lasten.
Wat doet het college hiermee? Een eenmalige meevaller benutten om de maatregel van geleidelijk verhogen naar een bij voorkeur Liemers gemiddelde van woonlasten vooruit schuiven. Tot na maart 2014?
GroenLinks noemt dat laf financieel beleid, immers OZB nivelleert, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Past ook niet bij het Herfstakkoord van “Paars met een zwart randje”.
Met twee achtereenvolgende bezuinigingsronden onder de noemer “komen tot de kern” in 2010 en 2011, is het laaghangende fruit geplukt en is van economisch herstel nog geen sprake. Er is intussen wel besloten tot de aankoop van de BAT gebouwen om op deze locatie het gemeentehuis te vestigen en de droom van een cultuurcluster in HAL 12 te realiseren. Dat gemeenten gaan nu verder voorsorteren op wat de grootste uitdaging van het decennium wordt, de kanteling, niet meer in het gemeentehuis, maar in de samenleving moet worden gewerkt aan maatschappelijke vraagstukken, want…..mensen zijn niet meer de eigenaar van hun probleem, maar maken deel uit van de oplossing. Zevenaar maakt zich ook op voor de samenleving die burgers uitnodigt mee te doen.
In 2012 heeft Zevenaar met de visie“het Zevenaar van morgen” de koerswijziging ingezet van een bepalende naar een meer faciliterende gemeente. Een kritisch deel van deze raad “nam kennis van” de visie “ Zevenaar van morgen” in plaats van deze vast te stellen.
Iets wat zich sindsdien vaker voordeed, onlangs nog met de beoogde cultuurverandering “een frisse wind” in dorp en wijk.
Als “kennis nemen van” betekent geen verantwoordelijkheid nemen dan is er toch wel sprake van een probleem voor een faciliterende gemeente.
Dan hebben we eigenlijk te maken met een zeer gering draagvlak voor hetgeen het College heeft kunnen realiseren en weten te mobiliseren, en is dat dan vanwege de inhoud of het proces?
GroenLinks gelooft in de eigen kracht van mensen en het organiseren van burgerkracht in de samenleving, maar het zal meer vergen dan het einde van de verzorgingsstaat uitroepen.
Cultuurbeleid is een essentieel onderdeel van het beleid om burgers in hun kracht te zetten als verantwoordelijke participerende burgers. Cultuur maakt burgers mondiger en krachtiger. Net wat we nodig hebben in de nieuwe democratische verhoudingen, die een gevolg moeten zijn van de Frisse Wind die het College wil laten waaien. Daar past geen “laat maar waaien” houding bij van de Raad. Door het onderbrengen van de budgetten voor burgerparticipatie in een Burgerfonds geeft bestuur van Zevenaar een duidelijk signaal dat burgerkracht serieus wordt genomen. Is het College bereidt om hiertoe met een voorstel te komen?
In Zevenaar wil het CDA de culturele voorzieningen extra korten want anders kan de burger niet meer worden uitgelegd waarom iedereen de broekriem moet aanhalen. Dat zelfde CDA, met de oud Lindus voorzitter Jan de Nooij als lijsttrekker, heeft kennelijk geen moeite met een aanslag op de draagkracht van de gewone man als het de A15 betreft. Ondertussen worden De Liemers en de waarden van ons prachtige rivierenland, in toenemende opgeofferd aan de economische belangen van de Rotterdamse haven en de Randstad. Echter bestuurlijk en politiek is de wens van de regio (provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem-Nijmegen) om de A15 koste wat kost toch door te trekken. De mobiliteit zal dramatisch wijzigen de komende jaren betoogde de VVD minister Schultz voor Verkeer afgelopen zondag in Buitenhof.
Toch gaan de Gelderse bestuurders voort op de ingeslagen weg. De A15 is hopeloos achterhaald en financieel onaanvaardbaar voor de rijdende burger met een gewone kleine beurs, die steeds lichter wordt gemaakt door de megalomane politici. De bestuurders, die zelf tot een maatschappelijke kaste behoren, die grote waarde toekent aan automobiliteit geven in de politieke afweging de doorslag. Schijnbaar objectief door criteria als veiligheid en financiële haalbaarheid eenzijdig te interpreteren. Nu blijkt dat men in een financiële val is getrapt. Tijd om nut en noodzaak van de A15 weer op de Liemerse agenda te zetten! De mogelijkheden voor schone mobiliteit en een groene economie liggen voor het oprapen. GroenLinks zal daar de komende tijd de aandacht op vestigen juist in het kader van kansen voor de Liemerse economie.
Er moet nieuwe inhoud en betekenis worden gegeven aan begrippen als solidariteit.
De rijkdom van onze gemeente, dat is het maatschappelijk kapitaal van de gemeenschap,
De mensen die zich dag in dag uit en vaak als vrijwilliger beschikbaar stellen in de
We moeten ons de vraag stellen hoe we zijn gekomen tot het huidige niveau van zorgen binnen instellingen en wat we als overheid beter wel collectief kunnen en moeten blijven regelen eer we het kind met het badwater weggooien..
Mensen kunnen veel zelf, maar als je getroffen wordt door werkloosheid, ziekte, handicap, als je erg oud wordt…
Omdat we niet alles als individu kunnen heeft sociale zekerheid ooit een einde gemaakt aan ellende en zijn solidaire regelingen om elkaar te helpen ontstaan, zijn sociale voorzieningen ontstaan om mee te kunnen blijven doen.
Gemeenten hebben zelf aangegeven dat ze de maatschappelijke taken die van Rijk naar gemeenten gaan beter kunnen en willen doen, en met minder geld. Dat is dan ook een belangrijke uitdaging waar we voor staan.
Met de voorgestelde besparings- en bezuinigingsvoorstellen voorliggen hebben we op onderdelen problemen en daarvoor enkele amendementen ingediend.
GroenLinks is klaar voor de toekomst. Wij hebben zin om door te gaan ook na 19 maart 2014 liefst in een sterk Liemers verband. Door sommigen hier wordt die ontwikkeling als een bedreiging ervaren. Vandaar, dat GroenLinks versterking van Burgerkracht belangrijke voorwaarde acht voor de schaalvergroting. Anders krijgt de bureaucratie veel teveel macht. Besluiten die vergaande gevolgen hebben voor hoe wij in de toekomst samen willen leven zoals in het kader van de transities op ons afkomen maar zeker ook de samenwerking op bestuurlijk niveau dienen getoetst te worden aan draagvlak in de bevolking. Draagvlak ontstaat niet als de Raad visies op de Toekomst voor kennisgeving aanneemt of fusieprocessen overlaat aan experts, die van alle kanten worden ingevlogen. Het debat hoort ook buiten de muren van dit huis te worden georganiseerd. De verkiezingscampagne is daar het ideale moment voor. Laat op 19 maart vooral ook de stem van de kiezer klinken ook over de vraag of er één Liemerse gemeente moet komen.