Dankzij een interventie van GroenLinks hebben de fracties zich net op tijd kunnen uitspreken over de duurzaamheidsoptie bij het doelgroepenvervoer.

Nadat de raad op 14 maart had afgesproken dat ze een uitspraak wil doen over deze optie, zodra dat bekend werd, is het lang stil gebleven. Pas bij de voorjaarsnota bleek dat het college bij de ''niet gehonoreerde wensen'' een paar regels had opgenomen dat er voor deze optie geen budget zou worden gereserveerd. Deze voorjaarsnota was onderwerp van de commissievergadering van 27 juni. GroenLinks vroeg naar de belofte om de raad hierover te laten meepraten en dat werd ter vergadering alsnog gedaan. De indieners van de motie hielden zich aan hun eerder standpunt (wie A zegt moet ook B zeggen) en konden uitspreken dat Westervoort wel voor deze optie moest pleiten in het regionaal overleg. 

Aldus geschiedde en de wethouder, Arthur Boone, gaf aan dat hij niet nu budget vraagt, maar op basis van de echte kosten in 2017 alsnog mogelijk voor budget bij de raad terugkomt.

In het regio-overleg van 30 juni bleek er regionaal een ruime meerderheid voor het lichten van deze optie. Hieronder de tekst van het bericht in de Gelderlander (Arnhem) hierover.

~~Arnhem 2 ton kwijt aan groene busjes

zevenaar/arnHEM Arnhem moet tegen zijn zin de komende jaren zo'n 200.000 euro uittrekken voor een duurzaam doelgroepenvervoer. Dat zal de komende jaren onder de naam Avan (Aanvullend openbaar Vervoer regio Arnhem Nijmegen) worden uitgevoerd door 232 voertuigen.

Dat zijn busjes die voor 7 procent op stroom rijden, voor 88 procent op groengas en voor 5 procent aangedreven worden door milieuvriendelijke dieselmotoren. Zij verzorgen per 1 september het vervoer in negentien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Concreet gaat het behalve om Arnhem en Nijmegen onder meer om de gemeenten Doesburg, Duiven, Montferland, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.

Zij kozen donderdag in ruime meerderheid voor de 'duurzame optie'. "Met dit besluit laten we zien dat we ook in het doelgroepenvervoer als regio duurzaam willen zijn", aldus Arthur Boone, voorzitter van de Vervoerorganisatie Regio Arnhem Nijmegen. Arnhem was geen voorstander. De stad is als centrumgemeente grootgebruiker. De meerkosten van de groene busjes bedragen 2 ton. Dat komt bovenop een bestaand tekort van 800.000 euro voor doelgroepenvervoer.