Vanuit het Rijk is aan alle gemeenten een vergoeding overgemaakt ten behoeve van de extra kosten voor de sociale werkvoorziening in verband met de Covid-crisis. Voor Westervoort en een groot aantal andere gemeenten in de regio verzorgt Scalabor deze werkvoorziening. Scalabor heeft de extra kosten van 2020 keurig een beeld gebracht en qua omvang komt dit neer op het totaal van de vergoeding van alle aangesloten gemeenten. Door strak beleid te voeren heeft Scalabor overigens wel geld overgehouden in 2020.
Dat laatste was voor de coalitiepartijen, met het initiatief daarvoor van het cda, het argument om dan maar die vergoeding niet aan Scalabor over te maken, want Westervoort heeft het veel harder nodig. Juridisch is Westervoort het doorsluizen van deze vegoeding niet verplicht, maar gelet op de bedoeling van de vergoeding, de  solidariteit en de afspraken in de regio is het wel logisch dat dit geld voor sociale werkvoorziening bij Scalabor thuishoort. Volgens GroenLinks en de rest van de oppositie neemt Westervoort hierdoor een risico voor de toekomst in het samenwerkingsverband en kan als onbetrouwbare partner worden bestempeld. De voltallige oppositie stemde daarom tegen het voorstel om dit bedrag van €174.000 toch niet over te maken en daarmee de algemene reserve wat aan te vullen.
De wethouder heeft aangegeven in een gesprek met Scalabor het vertrouwen van Scalabor in Westervoort te doen herstellen. We hopen dat dat lukt. 

Dit laat zien dat met name het cda (en d66) het korte termijn-belang en financieel gewin belangrijker vinden dan een lange termijn relatie en handelen als een betrouwbare partner. Waarvan acte.