Inbreng tijdens de commissievergadering over Westervoort 2026:
Bezig zijn met, denken over, filosoferen over hoe Westervoort er in 2026 uit zou kunnen zien is iets anders dan hoe Westervoort er volgens GroenLinks uit zou moeten zien.
We kunnen plannen maken die tot in de hemel reiken maar als we naar de bewoners van Westervoort luisteren weten we vrij goed wat zij en wij dus ook willen en waarderen.
Een rustig, dorps karakter, prettige open sfeer, voldoende groen en water om je heen om te kunnen recreëren. Plaats voor oud en jong en dat laatste lijken we een beetje vergeten te zijn in deze nota.
GL wil dan ook een pleidooi houden voor hetgeen kinderen willen, nodig hebben en vooral ook recht op hebben. Liever een speelplek voor kinderen dan parkeerplaatsen.
In alle voorgaande voorlichtingsbijeenkomsten en discussies leek het soms alsof alleen het credo “bouwen” van belang was. In onze ogen is bouwen niet perse huizen bouwen. Je moet rekening houden met afnemende bevolkingsopbouw, wellicht meer kleine wooneenheden voor jongeren die zelfstandig willen wonen maar nog niet de behoefte aan een eengezinswoning hebben. Verbouwen lijkt dan ook een zeer reële optie.
Stilstand is achteruitgang, dat klopt ook. We denken echter dat je ook aan verbetering kunt werken zonder direct in enorme woningbouw te moeten investeren.
In de nota lijkt het dat groen en natuur hetzelfde zijn en dat is niet altijd zo. Naast ruim toegankelijk groen om in te recreëren moet er ook natuur zijn waar verstoring door de mens minimaal is. Groen Links pleit ervoor om dat onderscheid in de visie nadrukkelijk te maken en beide soorten, natuur en groen, apart in een structuurvisie naar voren te laten komen.
Zie ook het complete document onder publicaties, waarin ook per hoofdstuk wat opmerkingen en aandachtspunten.