Met twee moties (meer aandacht voor natuur en kinderen) die brede steun kregen heeft Jan Cobussen als standpunt van Groen Links vooral het realisme verkondigd. De twee zegswijzen "met beide voeten op de grond blijven" en "niet verder springen dan de polsstok lang is" kunnen in letterlijke zin niet tegelijk waar zijn, in figuurlijke zin hopelijk wel. De hele tekst van de bijdrage zoals op 21 april uitgesproken.

Met ambities is niks mis, maar je kunt niet verder springen dan de polsstok lang is. Groen Links is blij met deze visie voor Westervoort 2026, maar wil daarbij wel met beide voeten op de grond blijven staan.

Een goed plan voor meer kwaliteit in het dorp.

Om te beginnen wil Groen Links de hele gemeente feliciteren met dit waardevol document, dat met inbreng van velen tot stand gekomen is en waaruit blijkt dat wij allemaal blij zijn om in Westervoort te wonen. De fraaie ligging tussen de rivieren en vooral de prima sociale structuur van het dorp zijn de positieve punten die goed tot uiting komen in dit document en die behouden moeten blijven.

Wat ook duidelijk is, is dat Westervoort gewoon vol is en dat de grenzen van de groei zijn bereikt. Sterker nog, Westervoort krijgt te maken met een dalend inwonersaantal en kan en moet die ruimte gebruiken om de kwaliteit van het wonen en leven in Westervoort te vergroten.

Positief

Over een aantal aanzetten in dit visiedocument is Groen Links goed te spreken:

  • Meer aandacht voor de fiets, ruim baan voor openbaar vervoer en plannen om het regionaal verkeer uit Westervoort te weren krijgen hopelijk al snel vorm in het komende verkeersplan. Gelukkig staat het (ooit geopperde) idee van een extra brug over de IJssel niet in het plan. Terecht staat er dat (boven)regionale problemen om (boven)regionale oplossingen vragen. Groen Links is het daar van harte mee eens.
  • Het ‘binnenstebuiten’ centrum komt binnenkort tot leven in het centrumplan, waarbij de ambities realistisch lijken.
  • Het spoor is inderdaad een kans, niet alleen voor beter openbaar vervoer, maar ook voor het samenbrengen van beide zijden van de spoordijk. Groen Links is daarbij voorstander van het doorboren van die spoordijk voor een goede fietsverbinding, maar niet voor het grootschalig afgraven van het spoortalud. De natuur op de spoordijk is immers al lange tijd ongerept en waardevol.
  • Regionale samenwerking wordt voorgestaan op alle terreinen waar mogelijk. Zoals bekend kan dat voor Groen Links nauwelijks ver genoeg gaan.
  • Last, but not least, expliciet en in een apart hoofdstuk is er aandacht voor duurzaamheid, dat zeker een flinke uitwerking behoeft en waar Groen Links als het kan zijn steentje aan bij wil dragen.

Zoals bij de bespreking in de gezamenlijke commissievergadering gemeld zijn er een aantal zaken, waar Groen Links aanscherping van dit visiedocument voorstelt. Het document zal voor een geruime tijd het kader zijn voor beleidsontwikkeling en moet daarom zo helder mogelijk zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nieuwe inzichten mogen zijn.

Groen Links steunt daarom ook de opvatting dat bijstelling van het visiedocument met een periode van circa 5 jaar nuttig is. Het is verstandig om deze termijn als een soort ‘’houdbaarheidsdatum” in het document op te nemen.

 

Twee amendementen

Op twee punten vraagt Groen Links expliciet om bijstelling en heeft daarvoor twee amendementen ingeleverd:

1. Bij hoofdstuk 2: Aandacht voor kinderen

Nederland is een van de landen die de Rechten van het Kind geratificeerd heeft. Het is daarom een goede zaak om voor hen bewust ruimte en spelgelegenheid in te richten in de breedste zin van het woord. De nadruk op de vrije speelruimte blijkt hierbij (helaas) vaak nodig.

Dat punt vinden we ontbreken in het huidig document en daarom is een amendement ingediend voor een aanvulling van de tekst op pagina 9.

Na: ‘Dat geldt voor iedereen,’ Toevoegen: ‘kinderen (zij hebben recht op bescherming) en ‘

En verder na: Voor iedereen (kopje) Toevoegen:

‘Wonen en werken richt zich veelal op volwassenen. Om ook een prettige leefomgeving voor kinderen te garanderen moet bewust vrije speelruimte voor hen ingepland worden. Vrije speelruimte betekent een terrein waar kinderen met water, aarde en natuurlijke materialen kunnen spelen en niet (alleen maar) een ingekaderd terrein met een glijbaan en een wip.’

2. Bij hoofdstuk 10: Onderscheid Groen en Natuur

Het onderscheid tussen recreatief groen en groen met natuurwaarde komt onvoldoende uit de verf. Niet alleen met de letter van de door hogere overheden vastgestelde beleidsplannen over natuurwaarden moet rekening worden gehouden, maar ook de achterliggende visie op natuurontwikkeling, (met als een van de uitingsvormen de grote Ecologische HoofdStructuur) dient op lokaal niveau leidend te zijn voor planvorming. Gezien de schaalgrootte zal het daarbij slechts beperkt gaan om volledig ongerepte natuur en maar vooral om terreinen waar de menselijke invloed nadrukkelijk gedoseerd is/wordt.

Dit punt vinden we ontbreken in het huidig document en daarom is een amendement ingediend voor een aanvulling van de tekst op pagina 39.

In de eerste alinea na: “Die moeten toegankelijker worden”

Toevoegen: “, waarbij gebieden met hoge natuurwaarde ontzien moeten worden,”

En na de paragraaf “IJssel”:

Invoegen een nieuwe paragraaf:

“Natuur

Toegankelijk en recreatief groen dient onderscheiden te worden van niet (of beperkt) opengestelde natuur. De reeds voor natuur aangewezen gebieden worden bij de planvorming zoveel mogelijk gekoppeld tot een aaneengesloten geheel. In het op te stellen landschapsontwikkelingsplan (en/of het structuurplan voor Westervoort) wordt zowel een (samenhangende) structuur van natuurgebieden (gebiedjes) als een structuur van toegankelijk en recreatief groen ontworpen. Deze beide structuren zijn leidend voor de planvorming rond IJssel, de voormalige stortplaats, ‘woonpark –Noord’ en bij de versterking van groen in woonwijken.”

Verder

De ambitie die spreekt uit hoofdstuk 4 met daarin een plan voor ‘Woonpark Noord’ gaat Groen Links te ver. Het amendement van de collega’s van de Partij van de Arbeid hierover krijgt van ons daarom steun (of: hebben we daarom mede ondertekend).

Over het eerste raadsbesluit:

Met de genoemde aanpassingen[1] is de toekomstvisie ‘ Westervoort op weg naar 2026’ voor Groen Links een goed kader voor de beleidsontwikkelingen in de komende jaren.

 

Het tweede raadsbesluit

De stap naar 2026 is een erg grote en de weg daarheen moet realistisch en haalbaar zijn, met name in verband met de beschikbare financiële middelen en het gemeentelijk apparaat. Groen Links steunt daarom het tweede besluit en verleent het college graag opdracht om op basis hiervan een uitvoerings-programma op te stellen en financiële consequenties in beeld te brengen.

Een paar suggesties vast, die in lijn met onze wensen liggen en die ook niet tot 2026 hoeven te wachten:

  • Extra vrije speelplekken al dan niet met de hulp van de Johan Cruijff- foundation of andere subsidie-bronnen.
  • Een of meer struinpaden om recreatie in het groen en genieten van de ongestoorde natuur dicht bij elkaar te brengen,
  • Snel duidelijkheid geven over mogelijke plekken en uitbreidings-mogelijkheden van de sportvelden, zodat de verenigingen weten waar ze aan toe zijn,
  • Extra fietsenrekken in het centrum,
  • Werk maken van de starterslening zodat, zonder bouwen, voor starters een van de vele leegstaande huizen bereikbaar worden,

Heel gewone maatregelen, die passen in de visie, en die nu al bereikbaar zijn.

Tenslotte

Groen Links vindt het prima dat deze richtinggevende visie er is, maar wil toch realistisch eindigen met een zegswijze die het ambitieniveau met beide voeten op de grond op de grond houdt: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

[1] Gewenste aanpassingen zijn dus:

1) houdbaarheidsdatum; 2) toevoeging over kinderen en hun spelmogelijkheden,

3) toevoeging over onderscheid groen en natuur, en 4) afzwakking van begrip ‘woonpark noord’.