Onder het motto geen ''penny-wise-pound-foolish'' bezuinigingen heeft GroenLinks een groot aantal wijzigingsvoorstellen gedaan op de voorliggende begroting van 2021 en volgende en de aanpassingen in het lopende jaar (2020). Deze voorstellen waren onderdeel van een complete tegenbegroting, die minstens evenveel zou opleveren als het collegevoorstel. Zo zijn de activiteiten van Natuur en Milieu- Educatie (NME) (voor de helft) behouden gebleven, net als Muziek in de Klas, HALT-lessen, jongerencoaches en activiteiten ten behoeve van een dementievriendelijke gemeente. Ook de bijdragen aan voedselbank, voor het speelbeleid en streamen van de raadsvergaderingen zijn behouden. De raad wilde wel nog meer bezuinigen op de ambtenaren van 1Stroom, maar niet op de formatie wethouders, zoals GroenLinks wel had voorgesteld. 

Verder zien we dat de grote tekorten vooral komen door het Rijksbeleid dat uitvoering van regelingen bij de gemeenten neerlegt zonder de bijbehorende financiele middelen. Dat kan een gemeente dus niet zelf oplossen en we moeten daarvoor bij de provincie hulp halen; we moeten daarvoor wel een goede onderbouwing hebben voor de ramingen van uitgaven en mogelijkheden voor bezuinigingen in het sociale domein. Dat laatste was de hele raad met ons eens.

In de bijlage de hele tekst van onze bijdrage en het overzicht van onze voorstellen als soort tegenbegroting. 

De positieve stemming over de bereikte aanpassingen werd aan het einde van de vergadering helaas gesmoord door de mededeling  van wethouder Kampschreur dat hij besloten heeft te vertrekken: hij voelde zich verantwoordelijk voor de grote tekorten en kreeg bij 1Stroom niet voldoende gedaan. We zijn als GroenLinks fractie aangeslagen door deze mededeling en beschouwen het als een slecht signaal voor de organisatie. Wat ons betreft treft de wethouder geen blaam en heeft hij de handdoek in de ring gegooid vanuit een gevoel van machteloosheid.