In de voorjaarnota, besproken op 10 juli, komen een aantal duurzaamheidsinvesteringen terug waarvoor GroenLinks vorig jaar al had gepleit, zoals het energieloket en een klimaatplan. Het college (b)lijkt toch naar ons te luisteren en gaat eindelijk wat actie zetten op de klimaat-doelstellingen uit het Gelders Energieakkoord. Toch vinden we de acties niet toereikend genoeg en daarom hebben we voorstellen gedaan om een ruimer budget voor duurzaamheidsleningen voor partculieren en een budget voor de uitvoering van het klimaatplan te reserveren. De verruiming van het duurzaamheidslening-budget werd aangenomen. Budget voor uitvoering klimaatplan zal komen zodra het plan vorm gekregen heeft; dat zou al eind 2017 kunnen zijn. Onze druk om meer te doen aan klimaatmaatregelen heeft dus succes.

Jammer is het natuurlijk dat het college volhardt in het tegenwerken van de komst van windturbines op KoningsPleij, terwijl er getekend is voor het afnemen van duurzame energie uit de nabije omgeving. Zonder deze windturbines is dat niet realiseerbaar. We snappen dat omwonenden zich zorgen maken over mogelijk overlast en boos zijn over het feit dat de omgeving de afgelopen tijd te weinig is betrokken. Het is hun goed recht om daartegen te protesteren. Feit is dat het huidige ontwerp past binnen alle normen die ervoor gelden en dat het daarom voor de gemeente zinloos is en verspilling van ambtelijke uren om nog verder te protesteren. Het voorstel (motie) om niet verder in beroep te gaan kreeg alleen steun van PvdA en SP. We zullen zien wat het college gaat doen en of het nog enig effect heeft danwel of het inderdaad verspilde uren zullen blijken te zijn.

Hieronder de volledige tekst van de bijdrage in eerste termijn (ook als bijlage):

Vorig jaar bij deze gelegenheid heb ik namens GroenLinks gepleit voor investeringen die ons helpen om de toekomst met vertrouwen in te kunnen gaan en die een opbrengst opleveren voor onze inwoners en leefomgeving. Dit ging gepaard met een hele reeks wijzigingsvoorstellen voor de begroting. Het doet ons deugd dat nu alsnog het merendeel van deze voorstellen terugkomen in de huidige voorjaarsnota. We lopen als GroenLinks kennelijk voor de troepen uit.Vandaag een aantal hoofdlijnen, die ook uitmonden in amendementen.

Ik doe dat op drie thema’s:

  1. Transparantie en correctheid van de aangeboden cijfers en informatie.

  2. Aanpak in het sociale domein

  3. De gemeentelijke klimaatdoelstellingen

Ad 1: transparantie en correctheid van de voorjaarsnota.

De voorjaarsnota bevat een heldere beschrijving van de voortgang op alle onderwerpen van het gemeentelijk beleid. Een pluim daarvoor. De voorjaarsnota is ook bedoeld om die voortgang en het financiële inzicht daarbij correct te vertalen naar een tussentijdse bijstelling van budgetten. Dat is deze keer bijna gelukt, maar niet helemaal.

Zoals al bij de commissievergadering besproken missen we de verwerking van het financieel inzicht bij programma 9 rond de prognose van de wet BUIG en de aangepaste begroting van Presikhaaf Bedrijven. Principieel vinden we dat datgene wat in de tekst over financiën staat ook in de cijfers verwerkt moet worden. Ons amendement zuivere budgetweergave beoogt dat te herstellen.

Ad 2: aanpak in het sociale domein

Bij programma 2, veiligheid, wordt het probleem van overlast door verwarde personen als zorgelijk getypeerd. Wat GroenLinks betreft is dit niet alleen een overlastprobleem maar juist een menselijk probleem voor de betreffende personen en hun naasten. De aanpak hoort dus in het sociale domein thuis, via echte hulp bij problemen met de psychische gezondheid in preventieve zin. Vaak is er meer aan de hand bijvoorbeeld ook op het gebied van huisvesting, inkomen of eenzaamheid.
Het Goed Voor Elkaar Team is daar goed mee bezig en dat verdient wat ons betreft navolging in het hele sociale domein, inclusief de Regionale Sociale Dienst.
Wat GroenLinks betreft staat de cliënt altijd centraal. Zo gaan de hulpverleners op zoek naar het echte probleem achter de eerste vraag, onderzoeken ze alle omstandigheden en gaan uit van vertrouwen in de client. Zo hoort wat ons betreft de gemeente het benodigde sociale vangnet te bieden. Daarom moeten, wat GroenLinks betreft, maatregelen als sancties en boetes naar de achtergrond worden geschoven. We hebben het daar eerder deze vergadering al over gehad.

Ad 3 De klimaatdoelstelling van de gemeente is nu duidelijk: Uitvoering geven aan het Gelders Energie Akkoord, te weten volledig energieneutraal in 2050. [Het is wat laat, maar dat zij even zo]
Echter, hóe het college dat in Westervoort wil bereiken is verre van duidelijk. Provinciaal ligt er wel een tienpuntenplan klaar en daaruit blijkt dat we nu al alle zeilen bij moeten zetten om dat doel te halen. De aanzetten, waar we vorig jaar en eerder al voor hebben gepleit, staan nu gedeeltelijk wel in deze voorjaarsnota, zoals het energieloket, regionale routekaart, elektrisch laden, zonnepanelen, het klimaatbeleidsplan en de duurzaamheidslening. De budgetten die hier bij staan om het uiteindelijk doel daadwerkelijk te realiseren zijn wat ons betreft te mager. Nu de gemeentelijke financiële positie gunstig is, vinden we het belangrijk om vast hogere budgetten te reserveren voor de duurzaamheidslening en uitvoering van klimaatbeleidsplan, zodat er een grotere kans is dat we de energieambitie echt gaan halen. Dit hebben we in twee amendementen verwoord.

Verder, voorzitter, vinden we vanuit GroenLinks de houding van het college over regionaal geproduceerde duurzame energie niet consequent. Enerzijds is het college (met ons) trots is dat er binnenkort alleen energie wordt ingekocht, die duurzaam in de regio wordt geproduceerd. Anderzijds overweegt het college de daadwerkelijke bouw van zo’n productie-installatie, het Windpark Koningspleij, tegen te werken of te vertragen. Wij vinden dat inconsequent en hebben een motie daarover ingediend die bij punt 29 aan bod komt.

[ My Way, Sinatra]

En nu, het eind in zicht

Het laatste jaar van dit college

GroenLinks geeft tegenwicht

Democratie is zo een feestje

(ons) Pleidooi, sociaal en groen

Komt soms wat vroeg, (maar) beïnvloedt hiermee

De koers: het beter doen,

Zo doet GroenLinks mee.