Met de relatief gunstige financiele situatie en een regionale samenwerking die binnenkort ook financieel iets op moet leveren geeft Groen Links, indien mogelijk, prioriteit aan uitgaven die investeren in de toekomst: jeugd, groen en duurzaamheid.

De reactie op de voorjaarsnota stond bij Ingrid Bon als volgt op papier; met verve vertelde ze dit op 7 juli aan de raad en andere aanwezigen:

Voor ons ligt een voorjaarsnota die een positief beeld laat zien dankzij incidentele, forse meevallers. De algemene reserve is daarmee behoorlijk op peil, maar structureel zijn de uitgaven de komende jaren nog niet op orde.

Het betekent in concreto dat de toon die gezet werd tijdens de begrotings-behandelingen van najaar 2007, min of meer wordt voorgezet, althans wat GroenLinks betreft.

 

Uitgangspunten

We hebben een aantal jaren aardig pas op de plaats gemaakt op allerlei terreinen en dat noodzaakt ons nu om zaken aan te pakken die anders tot achterstand of achteruitgang zouden leiden. Om keuzes te kunnen maken in de prioriteitenlijst hebben we de gedachtenlijn van de begroting 2008 weer onder de loep genomen.

 

· Nog steeds is het handig en verstandig om zaken zoveel mogelijk aan elkaar te koppelen

· Dreigende achterstand dient nu aangepakt te worden

· Jeugd blijft een speerpuntgroep voor GroenLinks

· Duurzaamheid vraagt meer aandacht dan het tot nu heeft gekregen

· Solide financieel beleid blijft noodzakelijk maar zeer lastig te realiseren

Benadrukten we bij vorige gelegenheid vooral de ‘slimmigheid bij bestedingen’, nu is het nodig om ‘’investeren in de toekomst’ wat meer voorop te zetten. Enkele details:

 

Bestaand beleid en bestaande ontwikkelingen

Uit het overzicht ‘bestaand beleid en bestaande ontwikkelingen’ vragen we het college nogmaals om als het kan te voorkomen dat er uit eigen middelen extra hoge kosten voor dienstreis­vergoedingen (autokilometer-vergoeding) moeten worden betaald. Groen Links gaat met de verhoging voor dienstreizen niet akkoord en schrapt die extra uitgaven uit het eigen overzicht.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Opmerkingen per programma van prioriteitenbegroting:

Bestuur, Burgers en dienstverlening: De stemhokjes-kosten zijn voor 2 jaar en niet verder.

 

Veiligheid: de agent op Candea akkoord; bestemming vandalisme is niet erg helder, vraagt om extra informatie en moet uiteindelijk deze zelfde baten opleveren.

 

Wonen & Woonomgeving:

Het woonconvenant Vivare kan geschrapt worden, dat heeft voor Groen Links geen prioriteit

Als er een andere oplossing voor de bloedingsziekte van de kastanjes is heeft dat uiteraard de voorkeur.

 

Milieu en Water: Voor de incidentele pm-posten begroot Groen Links toch vast een bedrag van 25 k€, want dat verdient in ieder geval aandacht.

 

Welzijn:

Domotica (het boven-normale deel) heeft geen echte urgentie en kan derhalve geschrapt worden, net als de aanleg van wandelroutes; voor de rest volgt Groen Links het college.

 

Cultuur, sport, recreatie:

Groen Links is het eens met college dat cultuurbeleid een impuls dient te hebben, zeker gezien coalitieakkoord maar liever een kunstwerk aanschaffen dan weer een nota door externen. Het idee om het met lokale kunstenaars te doen spreekt ons aan.

 

Dekking

Bestaand beleid, ontwikkelingen en prioriteiten vragen middelen, die mogelijk niet makkelijk te vinden zijn.

Voor Groen Links kunnen de incidentele kosten van 2009 gedekt worden met een deel van het gunstige resultaat van 2008.

Structureel is Groen Links optimistischer over de opbrengst van het NUON-dividend; dat kan voor de eerstvolgende jaren volgens Groen Links hoger begroot worden.

Verder moet het samenwerkingsbeleid met buurgemeenten in toenemende mate zijn vruchten afwerpen. In de collegeplannen vindt Groen Links terughoudendheid of voorzichtigheid hierin. Voor Groen Links mag daar taakstellend meer kostenbesparing voor berekend worden. Herschikking van taken en kritisch zijn op management-uren moet daarbij helpen.

 

Kortom

Het voorzichtig financieel beleid, samenwerking met buurgemeenten en meevallers geeft Westervoort nu de kans om te investeren in groen, jeugd, duurzaamheid en activerende vormen van welzijnsbeleid. Dus:

 

Groen Links kiest vol vertrouwen voor investeringen in de toekomst.