In de lange commissie Burgers Samenleving en Financien (BSF, 23 juni) en de korte commissie Ruimte en Veiligheid (R&V, 24 juni) kon GroenLinks haar inbreng goed leveren. In de raadsvergadering van 7 juli wordt dat verder verzilverd.
Aandacht voor de feitelijke doelgroep van de participatiewet, aandacht voor vlotte evaluatie; goede indicatoren voor de evaluatie van armoedebeleid; een opdracht om inkoopproces te verbeteren en toezeggingen voor een vervolg van het klimaatactieplan. Dat zijn de belangrijkste resultaten van de inbreng van GroenLinks in deze commissie-vergaderingen.
Over de participatiewet was een uitgebreide discussie. Hoe zorgen we ervoor dat degenen die het nodig hebben niet in de kou blijven staan. Presikhaaf bedrijven is waarschijnlijk wel de beste partij om het beschut werken uit te voeren, maar ze moeten dat wel weer laten zien. Een motie om in de toekomst ook naar andere partijen te kijken wordt mede door GL ingediend. Evaluatie van het eerste jaar moet volgens Gl ook meteen in het begin van 2016 plaatsvinden. Grote zorgen zijn er volgens GroenLinks nog wel bij het dichten van de tekorten op de huidige exploitatie bij Presikhaaf bedrijven uit dit budget. Er blijft dan van het nieuwe participatiebudget weinig over voor waar het voor bedoeld is. Een apart potje zou handig zijn.
Over de maatregelen ter bestrijding van armoede is het college nadrukkelijk gevraagd over wie allemaal betrokken zijn. Dat was nog helemaal niet duidelijk. Gelukkig blijkt er met alle relevante partijen overeenstemming over de maatregelen, ook de WMO-raad is tevreden. GroenLinks vroeg nadrukkelijk aandacht om stigmatisering te voorkomen. Daar blijkt goed aandacht voor. Op voorspraak van GroenLinks werden enkele indicatoren benoemd om de effectiviteit van het beleid aan te toetsen.
GroenLinks vond het vooronderzoek van de rekenkamercommissie over de Liemerse Inkoop-advisering erg waardevol en vond het jammer dat het college er zo zuinig op reageerde. Via een motie in de raad van 7 maart, op initiatief van GroenLinks zal het college opgedragen worden zich ter dege wat van de aanbevelingen aan te trekken.
Bij de commissie R&V stond op initiatief van GroenLinks een bespreking van de evaluatie van het klimaatactieplan op de agenda. Deze evaluatie leverde op dat er 8% minder CO2-uitstoot is gerealiseerd de afgelopen 4 jaar. Maar meer nog is er een verbetering in de houding gekomen. Het vervolg wordt in de lopende budgetten voortgezet, is toegezegd. Het benodigde bedrag van 2500 euro/jaar is uit bestaande milieubudget te halen. Nieuwe initiatieven worden in gezamenlijkheid met het Duurzaamheids Expertise Centrum Liemers opgepakt. Er is toegezegd dat dat voortvarend gebeurt. GroenLinks zal daar stevig de vinger aan de pols houden.
Kortom, ook als kleine fractie kunnen we initiatieven nemen, die ook nog opvolging krijgen. Zo gaan we door.