Tijdens de commissievergadering van 3 september heeft GroenLinks ervoor gepleit om toch te overwegen bij de reconstructie van de Dorpstraat stil asfalt te overwegen en daarmee de geluidsoverlast bij de bron zo goed mogelijk aan te pakken. Tijdens de raadsvergadering van 16 september kreeg dat bijval van PvdA en aandacht van de wethouder.
In de Dorpstraat-Hamersestraat zijn er groot aantal huizen waar het geluidsniveau boven het gewenste niveau uitkomt. Zodra er landelijk middelen voor zijn, kan er subsidie aangevraagd worden om geluidsisolatie bij die woningen toe te passen; de regeling sanering verkeerslawaai is dat. De bedoeling daarbij is dat er ook, als dat kan, maatregelen aan de bron worden genomen.
Nu er een reconstructie op stapel staat, zou er alles aan gedaan moeten worden, volgens GroenLinks, om het verkeerslawaai aan de bron te verminderen. Gelukkig wordt er al een zone van 30 km/u ingesteld, wordt het sluipverkeer ontmoedigd (en dus hopelijk minder verkeer), en worden er in ieder geval stille klinkers toegepast. Dat zal al helpen en de wethouder houdt vol dat hij niet verplicht is om meer maatregelen te nemen. Het recht op subsidie voor saneringsmaatregelen zal niet vervallen, zo schrijft hij in antwoord op onze vragen daarover.
Toch bepleit GroenLinks een verdere reductie in geluid, nu dat logischerwijze wel mogelijk is:
Voorzitter, dat brengt me nog wel tot het enige punt dat voor ons overblijft, te weten de leefbaarheid op het punt van geluidsoverlast.
De rapportage vanuit de saneringsdag steunt me om nogmaals een pleidooi te houden om alle mogelijke maatregelen te nemen om geluidsreductie aan de bron te realiseren en dus het gebruik van stil asfalt alsnog te overwegen, immers:
· Nu het wegdek van de Dorpstraat volledig vernieuwd wordt moet de kans aangegrepen worden om de hoge geluidsbelasting van de aanliggende woningen zo veel mogelijk bij de bron aan te pakken; stil asfalt helpt daarbij nogmaals 2 a 3 dB vergeleken met stille klinkers.
· De uitstraling van het tracé naar een leefgebied wordt wat ons betreft voldoende bereikt met de inrichting van het gedeelte voor langzaam verkeer, de parkeerfaciliteiten, het groen, ornamenten en een mogelijk passende kleur (geel?) van het stille asfalt. Een bestrating met (stille) klinkers is daarbij een extra, maar niet onmisbaar, element. We denken dat het plaatje van WIM teveel een eigen en dwingend leven is gaan leiden, maar dat het ook anders kan.
· Ook al is het niet verplicht, de conclusie via rapportage van saneringsdag’ vanuit de geluidssanering is dat stil asfalt beter is dan stille klinkers, dat het beter tegemoetkomt aan oplossen van het probleem aan de bron.
· Geluidsreductie aan de bron betekent ook een stillere en dus prettiger buitenruimte, balkons ed.
· Financien zouden geen overweging hoeven zijn, aldus de wethouder, maar de geringe meerkosten en de mogelijkheid om ook hiervoor subsidie aan te vragen vanuit geluidsanering maakt het ook financieel het overwegen waard.
Daarom doe ik alsnog de oproep om het gebruik van stil asfalt te overwegen bij het vormgeven van het definitief ontwerp. Ik denk dat we het creatief vermogen van de ontwerpers onderschatten als gesteld wordt dat alleen met klinkerbestrating de beoogde uitstraling bereikt kan worden.
Aldus de tekst die in de raad van 16 september hierover door GroenLinks naar voren is gebracht.
De wethouder zal op dit item geluid bij het definitief ontwerp nadrukkelijk terugkomen, heeft hij beloofd.
Overigens heeft de aandacht voor geluid, die er bij de Dorpstraat al veel eerder was en die daar al door de wethouder zelf tot de optie stille klinkers heeft geleid, ook effect gehad op dit aspect bij de LiemersAllee. Het CDA heeft de suggestie gedaan om ook daar stille klinkers te gaan neerleggen, en dat is door de hele raad omarmd.
GroenLinks heeft nog even overwogen om ook daar stil asfalt te bepleiten, maar dat is daar niet nodig (veel minder verkeer, en geen directe saneringsnoodzaak) en bovendien technisch niet handig ivm de fietsstroken op het wegdek. Wel heeft GroenLinks het initiatief genomen om deze aanpassing van het besluit (gebruik van stille klinkers) over dit voorlopig ontwerp technisch in een amendementtekst te verwerken, hetgeen door iedereen is aangenomen. We leggen graag netjes vast wat er besloten wordt. De wethouder is het daar ook helemaal mee eens.