Alleen de PvdA steunde gisteravond de motie van GroenLinks over een schaliegasvrije gemeente. De drie andere partijen lieten zich aardig kennen en gaven daarmee impliciet aan dat de Westervoortse bodem alleen bij GroenLinks en PvdA in veilige handen is.
Helaas is Westervoort dus ''dankzij'' VVD, D66 en CDA niet schaliegasvrij.
In een kort debat in de Westervoortse raad van 16 september over de door GroenLinks ingebrachte motie om Westervoort tot schaliegasvrije gemeente te verklaren, kreeg elke partij slechts in een ronde de kans om zijn zegje te doen. Er werd in die ene ronde wel meteen duidelijk hoe de verhoudingen lagen.
De PvdA steunde de motie van harte, al wilde ze deze niet samen indienen. Hopelijk straalt dit ook uit naar het landelijk standpunt van de partij.
De VVD wil de Westervoortse bodem best verkopen, want "door deze motie aan te nemen verspeel je bij voorbaat je onderhandelingspositie om een flinke financiële compensatie voor mogelijke schaliegasboringen te krijgen", aldus Janiek Kroon. Voor geld wil de VVD dus de veiligheid van de Westervoortse burger best op het spel zetten.
D66 wil problemen niet over de grens naar andere gemeentes schuiven, als er landelijk positief over wordt beslist. Als andere buurgemeentes zich dus wel schaliegasvrij hebben verklaard, mag van D66 de schaliegasboring dan wel vanuit Westervoorts grondgebied plaatsvinden?
Het CDA meldde zelf dat het een paradoxaal standpunt inneemt: zowat alle overwegingen van de motie werden onderschreven, maar stemde toch tegen omdat ''het niet aan de orde'' zou zijn. Een voor mij onnavolgbare redenering, waarschijnlijk voor de burger van Westervoort ook. De Liemerse journalist van De Gelderlander dacht een paar dagen eerder nog dat het CDA de motie wel zou gaan steunen. Het blijkt dus lastig te peilen waar het CDA uiteindelijk voor staat.
Hieronder het betoog waarmee Ben Schulte, fractievoorzitter van GroenLinks, voor de motie bij de Westervoortse raad steun vroeg. De conclusie mag zijn dat de Westervoortse burger er alleen bij GroenLinks en PvdA zeker van kan zijn dat de bodemveiligheid van Westervoort gegarandeerd is. In de bijlage de motietekst.
Voorzitter,
Toen een paar weken geleden in het nieuws kwam dat het onderzoek naar de risico´s van proefboringen naar schaliegas voor minister Kamp aanleiding waren om te overwegen die proefboringen daadwerkelijk toe te staan en toen ik vervolgens besefte dat ook de bodem onder Westervoort in onderzoeksplaatjes aangegeven staat als mogelijke bron van schaliegas, vond ik dat ook vanuit Westervoort een duidelijk signaal moest komen en dat Westervoort zich zou moeten aansluiten in de rij ´´schaliegasvrije gemeentes´´. Het is nu actueel en een signaal nu is wat ons betreft nodig.
Daar zijn een aantal overwegingen voor, die wellicht niet allemaal door ieder onderschreven worden, maar waarvan een aantal overwegingen u toch zouden moeten overtuigen dat het nuttig is om deze motie te ondersteunen.
Voor GroenLinks is de belangrijkste algemene overweging dat nu investeren in fossiele brandstof een verdere vertraging betekent op het pad van gebruik van hernieuwbare energie, maar daar mag u anders over denken.
Ik verwacht wel dat ieder van ons vindt dat er in ons dichtbevolkte dorp gewoon geen plek is om proefboringen te doen. Immers, ieder liep ook te hoop tegen de komst van de asfaltcentrale in Arnhem of steunt het verzet tegen milieubelastende situaties bij Looveer. En plek voor boren is er gewoon niet.
Laten we dan op dit punt op voorhand duidelijk zijn, zowel naar de Rijksoverheid als naar onze burgers: geen proefboringen naar Schaliegas in de gemeente Westervoort.
De motie gaat over die zaken waar Westervoort zelf iets over te zeggen heeft: de Westervoortse bodem. Dat is aanvullend aan wat andere instanties aan bevoegdheden hebben. De provincie kan dat op haar gebied doen en waterschappen, andere gemeentes en rijksoverheid hebben elk hun eigen verantwoordelijkheden.
Voorzitter, Wij roepen u op de motie te steunen en zo te laten zien dat Westervoort haar eigen verantwoordelijkheid neemt en een duidelijk signaal afgeeft dat Schaliegasboringen in Westervoort niet aan de orde kunnen zijn.
Door dit niet te steunen kan bij de Westervoortse burger de indruk ontstaan dat u vindt dat er in Westervoort mogelijk ooit wel geboord zou kunnen worden.