De sanering van de voormalige stortplaats (Bult) IJsseldijk omvat niet alleen de Bult zelf, maar ook de ringsloot eromheen. Uiteindelijk is dit toegegeven door de provincie, op aanwijzing van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (brief oktober 2015). GroenLinks heeft met name dit punt ingebracht bij het verweer dat de gemeente Westervoort heeft gevoerd op het saneringsplan dat begin 2015 door de provincie is gepubliceerd. Ook de andere punten van het verweer van de gemeente Westervoort zijn gehonoreerd.

Daarom is eind 2015 een uitgebreide monitoring in het oppervlaktewater gedaan en wordt in januari 2016 een begin gemaakt met het verbeteren van de afwatering van de deklaag en de ringsloot.

 

Specialisten van de fracties in de raad van Westervoort (met name vanuit CDA en GroenLinks) hebben met de zeer deskundige ambtenaren en de wethouder van Westervoort begin 2015 gewerkt aan een gedegen zienswijze op het saneringsplan van de Bult. Via veel overleg heeft de gemeente gelukkig op alle belangrijke punten gelijk gekregen, zonder dat een gang naar de Raad van State nodig was. GroenLinks heeft het gemeentebestuur daar op 1 december de complimenten voor gegeven. Begin januari blijken de monitorgegevens bekend te zijn en wordt gestart met werkzaamheden aan de ringsloot



​GroenLinks heeft steeds drie punten benadrukt en daarvoor veel inbreng geleverd:

1. De contour van de voormalige stortplaats moet zo zijn dat de sterk vervuilde ringsloot aan de Rivierweg binnen het sanerings-gebied valt. Met een prachtige argumentatie vanuit de geschiedenis kon de gemeente dit stevig onderbouwen en met succes (zie de bijlage-brief van ministerie I&M). GroenLinks mag de eer krijgen voor het aandienen van dit item voor de zienswijze op het saneringsplan.

2. De onderbouwing van peilbuis-waarden vanuit metingen in het oppervlaktewater in de haven bij Putman moet veel beter. Er moeten meer metingen gedaan worden in het oppervlaktewater, want tot medio 2015 was dat onvoldoende onderbouwd. Het CDA heeft dit nadrukkelijk onder de aandacht gebracht en GroenLinks heeft hiervoor extra argumentatie aangedragen.vanuit de aanwezige rapporten. dat heeft ook succs gehad en eind 2015 zijn een groot aantal oppervalktemetingen gedaan. Gelukkig blijkt hieruit dat peilbuis-gegevens al eerder actiewaarde-overschrijdingen te geven dan dat er verhoogde concentraties in het oppervlaktewater te vinden zijn. Uit de metingen blijkt dat Vanadium en Wolfraam nog steeds in de gaten gehouden moeten worden en dat de nazorgfase daarvoor nog niet in kan gaan. Voor andere stoffen is wel een stabiele situatie bereikt.

3. De deklaag moet goed genoeg zijn voor het openstellen van het gebied. Aanvullend onderzoek en onderhoud moet gedaan worden binnen het saneringsbudget. Dit onderhoud wordt gestart in januari 2016. Daarbij wordt ook de ringsloot (zie 1) meegenomen.

GroenLinks houdt het dus regelmatig in de gaten en zorgt met de mede-specialisten in de gemeenteraad van Westervoort dat er goede en inhoudelijk degelijk inbreng is zodra nodig. De volgende stap is de openstelling van het gebied voor recreatie en het verbeteren van de natuurwaarden.