Groen, Werk en zorg in een Liemerse werkelijkheid. Deze algemene boodschap van GroenLinks werd bij de ondernemers op 20 februari nader toegespitst op groen ondernemen, minder regels en een duidelijk standpunt over de herindeling.
Op de avond bekenden ook de andere partijen kleur op het thema herindeling:
Naast GroenLinks zijn PvdA en SP ook voorstander van herindeling in een Liemerse gemeente. De andere partijen zien daar niet voldoende voordeel van en willen hooguit het ambtenaren-apparaat samenvoegen. Dat daarmee democratische controle verder uit de hand glipt wordt helaas niet begrepen.
Hieronder de tekst van de pitch van 3 minuten die ik (Ben Schulte) aan het begin van de avond uitsprak.

Hier om de hoek, in de Mosterdhof, wordt binnenkort een energie-neutrale woning geopend, ingericht door een lokale ondernemer. En afgelopen vrijdag ben ik bij een groot Liemers bedrijf geweest, dat zorgt voor CO2-neutraal verwarmen met olifantsgras dat groeit op tijdelijk onbenutte plekken.

Twee mooie voorbeelden van groene Liemerse ondernemers, die zo bijdragen aan een goed leefmilieu en zorgen voor banen in deze regio.

De ondernemer met het olifantsgras vertelde dat hij ook al een plan klaar heeft liggen om de Liemers in 2029 klimaatneutraal te hebben: dat klinkt ons als muziek in de oren en daarmee houden we onze zin in de toekomst.

Overigens: over wat de gemeente moet doen of laten was deze ondernemer ook duidelijk: ‘’Meer belonen en minder straffen”. En daar zijn we het als GroenLinks van harte mee eens.

Ook in het sociale domein mag wat ons betreft meer beloond worden en minder gestraft. Mensen die even of langere tijd pech hebben en het moeilijk hebben verdienen ondersteuning en niet een ‘’eigen schuld-dikke bult’’ vingertje.

De gemeente heeft de plicht om hen te helpen naar zelfredzaamheid. Dat mag niet aan liefdadigheid worden overgelaten.

Ook in het sociale domein kunnen regeltjes in de weg zitten.

Als voorbeeld noem ik een ondernemer, die door de crisis failliet ging. Hij kwam daardoor met zijn gezin in een schuldsanerings-traject en leeft dus nu dus drie jaar lang op bijstandsniveau en alles wat hij nu verdient (hij heeft inmiddels een goede baan) gaat terug naar de schuldeisers. Maar van de Gelrepas kan hij geen gebruik maken: “uw inkomen is te hoog”. Ik vind dat vreemd, want voor die doelgroep zou de Gelrepas toch ook moeten zijn?

Gelukkig speelt dit voorbeeld hier heel ver vandaan…. In Duiven…

Op de uitvoering komt het aan; daar is de inwoner tevreden mee of heeft hij klachten over. In Westervoort hebben we prima ambtenaren, maar het is een kwetsbare organisatie. Samenwerken zoals nu, helpt wel, maar het sturen en controleren door de gemeenteraden wordt lastiger.

Eén gemeenteraad die alle betrokken burgers vertegenwoordigt ligt dan meer voor de hand. Minstens zo belangrijk is dat het nieuwe gemeentebestuur ook meer invloed kan uitoefenen op de wereld buiten de Liemers. Dan kan ook de onderlinge concurrentie binnenskamers blijven.

Als je het fusieonderzoek goed leest en interpreteert is er wat ons betreft voldoende onderzocht om het besluit tot fusie snel te nemen . Vervolgens moeten we zorgvuldig het proces van daadwerkelijke samenvoeging ingaan.

Waarom twijfelen sommige andere partijen nog? Moet er nog meer tijd en geld aan onderzoek verspild worden voordat ze tot een standpunt komen?

GroenLinks heeft zin in de toekomst en kiest als geen ander voor een duurzame en solidaire samenleving en heeft op goede gronden de conclusie voor een besluit tot een Liemerse fusie al getrokken.