Gelukkig heeft minister Schultz zelf ingegrepen om de vermaledijde barriers op de Westervoortse Brug te verlagen. Ze geeft hiermee positief gehoor aan de oproep die vanuit de gemeenteraad is gedaan.
Op maandagochtend 26 maart verscheen de minister persoonlijk bij de brug om haar besluit openbaar te maken.
Goed nieuws dus voor Westervoort en al het verkeer dat de brug over moet.
De gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen heeft hiermee resultaat opgeleverd. Onze wethouder Ciska Wobma heeft het overleg met Rijkswaterstaat goed gevoerd en hulp gekregen van burgemeester Krikke van Arnhem. Alle partijen hebben hun Tweede Kamerfracties geinformeerd, zodat er Kamervragen zijn gesteld en er beweging kwam in het eerst onwrikbaar standpunt van RijksWaterstaat. Ook de lokale afdeling van LTO heeft van het begin af aan duidelijk gemaakt wat het probleem is.
Als raad hebben we na vele andere inspanningen een mooie brief gestuurd aan de minister, waarin met name uitgelegd is dat het plaatsen van de barriers een grotere onveiligheid heeft opgeleverd. Uit de verklaring van de minister blijkt dat ze dat goed heeft begrepen.
De brief is vervolgens ondersteund doordat diverse kamerleden daadwerkelijk zelf over de brug hebben gereden en de situatie ter plaatse hebben bekeken. Kamerlid Aptroot heeft hierbij de meeste publiciteit getrokken, maar ook GroenLinks kamerleden Liesbeth van Tongeren en Arjan ElFassed hebben hun steentje bijgedragen.
Hieronder de persverklaring die maandag 26 maart verscheen:
Minister biedt oplossing voor Westervoortsebrug
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft maandag 26 maart bij de Westervoortsebrug bekend gemaakt dat zij met een oplossing komt voor de brug. Daardoor kunnen brede landbouwvoertuigen gebruik blijven maken van de brug. De barriers – de 90 cm hoge afscherming aan weerskanten van de rijbaan – maken plaats voor een lage rand die de doorgang open houdt voor brede voertuigen. Rijkswaterstaat plaatst verkeerslichten waardoor deze landbouwvoertuigen over de brug geleid kunnen worden. De minister biedt en betaalt deze oplossing.
Minister Schultz: “De Westervoortsebrug was sinds de opknapbeurt door de geplaatste barriers te smal geworden voor landbouwvoertuigen. Daarnaast voelden veel automobilisten zich ook niet veilig op de brug. Aan die situatie maken we nu een einde. De gekozen oplossing garandeert een toegankelijke brug en een veilige en vlotte doorstroming voor alle verkeer.”
Als wegbeheerders nemen de gemeenten Arnhem en Westervoort een verkeersbesluit voor de beperking van de aslast van het verkeer op de brug. Het beperken van de aslast voorkomt een overbelasting van de draagconstructie van de brug. Met een speciale ontheffing kan zwaar transport zoals vrachtwagencombinaties dan gebruik maken van de brug; ander zwaar vrachtverkeer rijdt via de A12 en de Pleijroute. Het (brede) landbouwverkeer en de lijnbus kunnen de Westervoortsebrug gewoon over.
De vervanging van de barriers door een lagere rand, de plaatsing van de verkeerslichten en de afkondiging van het verkeersbesluit vinden binnen één tot enkele maanden plaats. Zolang blijven de verkeersregelaars nog actief voor de begeleiding van het agrarisch verkeer.
Eind augustus 2011 heeft Rijkswaterstaat de Westervoortsebrug na de renovatie weer open gesteld voor het verkeer. De brug was daarbij voorzien van de barriers. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu / Rijkswaterstaat en de gemeenten Arnhem en Westervoort hebben met elkaar overlegd over een oplossing voor het landbouwverkeer. Burgemeester van Arnhem Pauline Krikke heeft een bemiddelende rol vervuld.