Het leek wel alsof D66, CDA en VVD niet eens de aanpassingen van de motie tegen de ondergrondse opslag van kernafval onder de Westervoortse bodem hadden opgemerkt. Met vrijwel dezelfde verklaring als eerder werd de motie door deze drie fracties verworpen. Tot een debat kwam het niet eens.
De volgende dag bleek dat al voor de vergadering een verklaring voor de pers klaarlag waarin de tegenstem werd verklaard.
Het was met name vreemd dat de Westervoortse D66-fractie recht tegen het landelijke D66-standpunt stemde.
Het maakt wel duidelijk dat alleen PvdA en GroenLinks proactief en consequent hun stem tegen uitbreiding van kernenergie laten horen.

De gewijzigde motie geeft beter dan eerst de urgentie aan, legt het verband met een mogelijk besluit voor een tweede kerncentrale en beperkt het tot ondergrondse opslag. Kennelijk wilden VVD, CDA en D66 dat niet zien.

De VVD zou nog meer tegen de motie moeten zijn dan eerst, want de VVD-landelijk wil wel een tweede kernentrale en onze (achter)klein-kinderen met het afval opzadelen. De VVD-tegenstem hadden we dus wel verwacht.

Het CDA in deze regering, minister Verhagen zelf, wil ook uitbreiding van kernenergie, maar we hadden gehoopt dat milieubewuste CDA-ers hun standpunt over rentmeesterschap van moeder aarde zouden gebruiken om voor de motie te stemmen. Helaas werd het tegendeel waar: er werd benadrukt dat opslag pas in 2080 aan de orde zou zijn. Dus wie dan leeft, dan zorgt. Zo'n gebrek aan visie over de verre toekomst doet ons pijn.

Het meest heeft ons D66 teleurgesteld. In het landelijk standpunt van D66 lezen we dat er geen besluit voor een tweede kerncentrale genomen moet worden voordat het afvalprobleem opgelost is en dat we te weinig weten van de risico's om kernafval in de ondergrond op te bergen. De motie was een mooie kans om dit te onderstrepen, want dit vormt de kern van de aangepaste motie. Helaas is er dus geen eenheid in de partij over dit onderwerp en je weet dus bij D66 niet waar je aan toe bent.

Het stemgedrag over deze motie laat in ieder geval zien dat in Westervoort alleen bij GroenLinks en de PvdA een consequente en proactieve houding tegen uitbreiding/gebruik van kernenergie te vinden is. De motie was een poging om dit geluid ook vanuit de gemeenteraad van Westervoort te laten horen.

De Gelderlander meldde in haar artikel van dinsdag 13 december in de Liemers editie van de Gelderlander dat het agendapunt een show voor de bühne was omdat voor de aanvang van de vergadering het gezamenlijk communiqué van CDA, VVD en D66 al opgesteld was met daarin hun nee tegen de PvdA/GL-motie. De indieners wisten daar niets van en werden geconfronteerd met deze standpunten, waar verder geen debat over mogelijk bleek.

Gelukkig is inmiddels het bericht gekomen dat de aanvraag van een vergunning voor de tweede kerncentrale is uitgesteld. Laten we hopen dat het afstel wordt. Verder actievoeren hiervoor is vast zinvol. Op dit moment kan dat bijvoorbeeld door de actie van Greenpeace te steunen. Je kunt daar zien hoe inwoners van Westervoort over kernenergie denken. Wethouder Wobma vindt het niet erg om veel aansporingsmails hierover te ontvangen.