Voor het nieuwe onderhoudsplan (integraal beheer openbare ruimte, IBOR) van wegen en groen is voorgesteld om naar een lager onderhoudsniveau te gaan dan we gewend waren: ''sober''. De afgelopen tijd is feitelijk al minder onderhoud gepleegd en dat heeft bij wegen tot achterstallig onderhoud geleid. Voor het groen is dat ook het geval en dat merken onze inwoners ook.
Samen met PvdA hebben voorgesteld om toch het huidige onderhoudsniveau vast te houden. Helaas heeft dat het niet gehaald.
Wel maakte D66 zich zorgen over de mate waarin het onderhoud klimaatadaptief en biodiversiteitsbevorderend zou zijn. Dat zou in een volgende fase aan bod komen als het beheerplan zelf wordt vastgesteld. Nu ging het alleen over het onderhoudsniveau en het bijbehorend budget.
De kwaliteit van de openbare ruimte is een onderwerp waar onze inwoners vaak een uitgesproken mening over hebben. Het gaat dan bijv. om het straatbeeld, hoe is de staat van onderhoud van de wegen, fietspaden en trottoirs. Hoe staat het met het groen, de beplanting en bomen en vooral hoe wordt dit onderhouden. In de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen hebben wij veel inwoners gesproken toen we de wijken ingingen en huis aan huis aanbelden. Vaak kregen we te horen dat het kwaliteitsniveau van met name het groenonderhoud te wensen overlaat maar ook dat het groener kan, meer bomen en beplanting. Het verbaast ons dan ook dat inwonerparticipatie bij dit voorstel ontbreekt. Daarom als vraag aan de wethouder: Hoe is de mening van inwoners tot nu toe betrokken bij dit voorstel? En hoe zullen inwoners bij de verdere uitwerking betrokken worden?
Het is ook al langer bekend dat groen in de leefomgeving een gunstige invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van inwoners. En als we kijken naar de opgaven waar we voor staan in het kader van klimaatadaptatie zullen we ook moeten investeren in groen, bijv. meer bomen als koeltezones. Meer diverse beplanting voor versterking van de biodiversiteit en groene ruimtes voor waterberging bij zware regenval en opslag van regenwater voor droogteperiodes.
Kortom voorzitter, de openbare ruimte heeft in veel opzichten een belangrijke functie in ons dagelijks leven. Daar zijn de nodige kosten mee gemoeid en in het voorliggende raadsvoorstel wordt ons gevraagd hier een keus in te maken. Met de voorgestelde optie 2 met het kwaliteitsniveau sober worden er naar onze mening verkeerde keuzes gemaakt. Meer onderhoud wegzetten op C niveau betekent op de langere termijn kapitaalvernietiging en een achteruitgang van de kwaliteit en aanzien van de openbare ruimte. Het ondermijnd tevens de klimaatdoelen die we als gemeente voor ogen hebben en het zal ongetwijfeld leiden tot meer klachten van ontevreden inwoners. Onze fractie kiest om deze redenen nadrukkelijk voor onderhoud volgens optie 3 die het dichtst bij het huidige niveau ligt nl. de meeste onderdelen op B niveau. Dat is de enige optie die echt voldoet aan het beoogde effect zoals dat geformuleerd is: een aantrekkelijke en uitnodigende gemeente zijn, voldoen aan een gezonde leefomgeving, goed eigenaarschap en betaalbaar. We zijn ons ervan bewust dat hier meer geld mee gemoeid is maar gezien onze financiële positie in de komende jaren vinden we dit een verantwoorde keuze. We zullen daarom in de raad het voorgestelde besluit amenderen.