Aangezien de inhoudelijke bespreking van de begroting 2014 al bij de voorjaarsnota was gebeurd, werd de begrotingsbespreking op 4 nov een beschouwing over de afgelopen coalitieperiode en de nabije toekomst.
'Het leven gaat snel. Het is verstandig om af en toe even stil te staan omdat je anders het mooie zou kunnen missen.' Aldus de openingszin van fractievoorzitter, Ben Schulte
Even stilstaan wil ik, net als mijn collega’s, vandaag met u doen ter gelegenheid van de bespreking van de begroting 2014.
De begroting zelf is niet zo opzienbarend. We hebben eigenlijk alles tijdens de voorjaarsnota al behandeld. En ook na de mei- en september-circulaire blijkt dat er voor 2014 een bijna sluitende begroting ligt, al is er voor de jaren erna nog wel een bezuinigingsopgave, die te doen is. Voor nu prima acceptabel dus.
De opbouw en tekst van het inhoudelijke deel van de begroting is de laatste jaren sterk verbeterd en we hoopten dat we nu ook met effect- en prestatie-indicatoren precies zouden krijgen waar we met de werkgroep verbetering begroting naar toegewerkt hebben. Helaas is dat nog niet gelukt en het college heeft toegezegd dat voor het eind van het kalenderjaar wel gereed te hebben.
Hopelijk staat er dan niet meer dat de ‘’uitvoeringskosten van de fietsnota” een specifieke prestatie is, maar bijvoorbeeld wel dat als prestatie-indicatoren onder meer het aantal fietsongevallen is (dat in 2020 met 20% omlaag gebracht moet zijn) en het aandeel fietsgebruik in lokale verkeer (dat in 2020 naar 26% moet zijn gestegen). Er staat dan ook met welke maatregelen de tevredenheid op leefbaarheid, afval en cultuurvoorzieningen omhoog gebracht worden. We gaan die aanpassingen begin volgend jaar beoordelen.
We zijn ook heel blij dat er, mede door ons aandringen, een zeer degelijke risico-paragraaf is, die gelukkig aangeeft dat we een ruim voldoende scoren op ons weerstandvermogen. Vanuit de Rijksoverheid komen er nog wel structurele bezuinigingen op ons af, waardoor wat ons betreft behoedzaamheid troef blijft. Alleen voor duurzame investeringen (of eenmalige uitgaven) is wat ons betreft een greep uit de reserves te overwegen, maar we volgen het college om dat nu niet te doen en dus niet te tornen aan de hoogte van de algemene reserve.
De begrotingsposten voor nieuw beleid zijn bij de voorjaarsnota aan bod gekomen. Ook wij hebben toen benadrukt dat er eerst nog wel concrete voorstellen moeten komen voor bijvoorbeeld Park Steenderens, het Cruijffcourt en parkeersituatie bij de sportvelden. Daar kan ook uitkomen dat het wat minder hoeft te kosten. We zien die voorstellen graag komen.
Voorzitter
Om de mooie dingen niet te missen, wil ook ik even stil staan, en terugkijken naar wat de afgelopen coalitieperiode is bereikt.
Het college geeft daar een mooie opsomming van in de begeleidende brief. Daar doe ik niets op af. Het vervult ook ons met trots, zonder te zeer zelfvoldaan te zijn.
Immers, zelfvoldaan mogen we niet zijn omdat er nog veel op ons afkomt, zoals de decentralisaties en een nieuwe gemeentelijke bezuinigingsronde. Dat alles in een wereld die gedomineerd wordt door een economische crisis en een klimaatcrisis. GroenLinks denkt graag positief en ziet dit als uitdagingen naar een Groene Economie en put daarbij hoop uit wat we allemaal al wel hebben bereikt. Dat is op gemeentelijk niveau een hele lijst getuige de opsomming van het college.
Vanuit GroenLinks zijn de volgende zeven zaken het meest in het oog springend:
1. De sterke verbetering van de verkeerssituatie met station, aanpassing kruispunt bij de brug en inmiddels ook het fietsplan. Er wordt nog aan gewerkt en klaar is het ook nog niet, maar het is veel beter dan vier jaar geleden. We hebben ook in Westervoort nu een laadpaal voor elektrische auto’s, dus kunnen we als GroenLinks ook een auto-partij worden.
2. Wat het college niet noemt zijn de energiemaatregelen die zijn opgepakt, zoals het isolatie-subsidieprogramma, het nieuwe schoolgebouw De brug met een prima energie-label, de bemiddeling voor zonnepanelen-inkoop en eerdaags zonnepanelen op het gemeentehuis. Bovendien is een begin gemaakt met Led-straatverlichting waar een doelstelling voor energiereductie van 14% (in 2019) aan gekoppeld is. Ook ik ben trots op mijn nieuwe zonnepanelen en laat er graag wat meer van zien (op 23 en 24 november as). We gaan binnenkort weer de zonnepanelen tellen en verwachten dat het aantal minstens verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar, toen het er ongeveer 250 waren op 50 daken.
3. Het nieuwe afvalbeleid met een prima ambitie om het restafval naar 150 kg/inwoner terug te dringen en daar allerlei maatregelen voor te nemen, zoals gratis de groencontainer legen en een extra snoeiafvalophaalronde. Afval = grondstof.
4. Het positieve jeugdbeleid, dat zelfs met een prijs is beloond, en dat, gecombineerd met handhaving op de excessen, prima uitwerkt. In Park Emmerik geniet inmiddels de jeugd van nieuwe natuurspeelplek en ontmoetingsplek.
5. De kanteling-gedachte bij de wmo die inderdaad zijn vruchten begint af te werpen. Niet alleen omdat het minder gaat kosten, maar vooral omdat op de juiste manier loslaten een methode is om mensen de kans te geven op eigen benen te gaan of blijven staan. Daar waar goedbedoelde zorg tot aangeleerde hulpeloosheid heeft geleid is het tij gekeerd en komt er nuchtere zelfredzaamheid of samenredzaamheid voor in de plaats. Dat is de richting die GroenLinks zoekt en nastreeft, mits het gepaard gaat met een stevig vangnet van armoedebeleid en zorg op maat, wat in Westervoort goed voor elkaar is.
6. De aanstaande fusie in de Liemers. Voor GroenLinks zijn de ontwikkelingen en het reeds uitgevoerde onderzoek naar samenwerking voldoende om te beseffen dat we al in Liemerse werkelijkheid leven en dat fusie voor de hand ligt. Het huidige onderzoek is zeer nuttig voor het bepalen van het moment en de manier waarop tot fusie wordt overgegaan: De Liemers Helemaal Goed!
7. Het gebiedsgericht werken, zoals dat heet, waarin de gemeente zich terughoudend opstelt en inwoners in een vroeg stadium betrokken worden bij planvorming en zo veel mogelijk initiatief aan bewoners wordt gelaten. In de tevredenheidsmeting van waarstaatjegemeente heeft dat tot een forse stijging op dit aspect geleid. Dit doet me ook denken wat we Malala vrijdagavond (bij collegetour) hebben horen zeggen: Politici moeten vooral Luisteren.
Dan past ‘t mij nu om mijn mond te houden, goed te luisteren en af te sluiten met een mooie gedachte:
Vooruitgang heeft weinig te maken met snelheid, maar vooral met richting.