Zowel in de raadscommissies van begin april als bij de raadsvergadering van 15 april heeft GroenLinks een Liemersbrede inbreng gehad. In alle gemeentes is hetzelfde naar voren gebracht; GroenLinks ziet het meest heil in de samenvoeging van de vier Liemerse gemeentes en wil dat scenario in ieder geval uitgediept hebben.
Als er (ter vergelijking) nog andere scenario's moeten worden onderzocht stuit dat niet op een bezwaar van GroenLinks.
Het uiteindelijk resultaat past bij ons standpunt.
In Westervoort was de comissievergadering al op 2 april en werd bijgaande inbreng gegeven, die vervolgens ook in Duiven en Zevenaar werd uitgesproken.
Voor de uiteindelijke keus van een scenario zijn voor GroenLinks de volgende zes criteria wél zeer van belang:
1. Kwaliteit van dienstverlening naar burgers, organisaties en ondernemingen
2. De kwetsbaarheid van de organisatie. Dit element lijkt behoorlijk gecorreleerd te zijn met de kwaliteit van dienstverlening, maar we willen het toch, net als in het rapport, als apart criterium meenemen.
3. De kracht van het bestuur in de regio / omgeving
4. De korte lijn tussen bestuur en inwoners, die niet wezenlijk onder schaalvergroting moet lijden.
5. De invloed die de raad daadwerkelijk heeft, met name in haar controlerende rol.
6. Het financiële plaatje, zowel incidenteel als structureel, moet vooral randvoorwaardelijk beschouwd worden. De kosten moeten passen binnen de beschikbare middelen, die effectief en efficiënt moeten worden ingezet, net als nu.
Bij de uitwerking van scenario's wil GroenLinks bovenstaande zes aspecten nadrukkelijk uitgewerkt zien. Wellicht moet het raadsbesluit in deze zin aangescherpt / geamendeerd worden.
Daarboven staat dat de toekomstbestendigheid vergeleken moet worden. Hoe houdbaar zijn de scenario's in een tijdsbestek van een jaar of 10?
Als conclusie van de inbreng geldt voor Groenlinks:
Kortom GroenLinks vindt dat scenario 1 niet mag ontbreken bij de uit te werken opties.
Na dit duidelijk standpunt, hielden CDA en VVD zich nog op de vlakte en wilde PvdA ook scenario 1 uitgewerkt zien maar als dat op bezwaren zou stuiten een optie van drie gemeentes zonder Duiven. D66 wil alle drie voorgelegde scenario's uitgewerkt zien.
** Zoals verwacht waren de partijen in Duiven het het minst met elkaar eens. **
Op 15 april was er een gelijktijdige vergadering van alle vier de raden.
Ook nu was de inbreng van de drie GroenLinks fracties gelijkluidend (zie bijlage):
Inhoudelijk is dat gelijk aan de inbreng in de commissie;
U heeft in de commissie onze voorkeur voor scenario 1 gehoord maar wij zullen ons ook niet verzetten tegen een uitwerking van een combinatie waar tenminste nummer 1 bij zit.
Verder zijn vragen gesteld over de manier van voorleggen van amendementen, scenario's en varianten. Dat was vooral voor Duiven van belang.
In Westervoort hebben we het extra scenario van de PvdA niet gesteund, omdat het overbodige ruis geeft. Wel zijn we meegegaan met het verzoek om alle drie scenario's uit te werken en het plan van anpak eerst aan de raden voor te leggen. Vooral dat laatste is nuttig.
Het uiteindelijk resultaat in de vier gemeentes en wat er uiteindelijk uitgezocht gaat worden is een prima resultaat, dat past bij wat GroenLinks voorstaat, zie bijlage 3.