Primair doel van de verkennende gesprekken was het inventariseren van overeenkomsten en verschillen tussen de partijprogramma’s. Bovendien is gereflecteerd op de afgelopen raadsperiode.
GroenLinks wilde, los van het CDA, ook haar eigen voorkeurscoalitie onderzoeken: GroenLinks met PvdA en D66. Dat bleek voor D66 niet het meest wenselijke scenario. De sterke overeenkomst van GroenLinks met D66 op het gebied van duurzaamheid was niet voldoende om de verschillen op andere gebieden te overbruggen.
D66 vindt op vrijwel alle andere onderwerpen aansluiting bij het CDA en VVD en kiest daarmee voor een combinatie met deze partijen. Buiten het coalitieakkoord om kan GroenLinks wel helpen om de duurzaamheidsambities van D66 waar te maken.
Het CDA had van behoud van zelfstandigheid een speerpunt gemaakt in de verkiezingen. GroenLinks heeft daarover al sinds jaar en dag een tegengesteld standpunt. Voor het CDA reden om een coalitie met GroenLinks uit te sluiten.
De VVD vindt een correcte bestuurscultuur van wezenlijk belang, net als GroenLinks. Ideologisch liggen VVD en GroenLinks echter ver uit elkaar, al kan dat in de gemeentelijke politiek soms anders uitpakken. We hopen dat die correcte bestuurscultuur straks herkenbaar is in het coalitieakkoord. Is dat niet of onvoldoende het geval, dan weet de VVD dat er op dit punt met GroenLinks (en PvdA) een meerderheid te vinden is.
Buiten het coalitieakkoord gaat GroenLinks het initiatief nemen om een raadsakkoord te sluiten. Er zijn immers veel onderwerpen waarover raadsbrede overeenstemming bestaat.
We wensen de formerende partijen veel wijsheid toe. GroenLinks zal, net als vorige periode, haar rol als grootste oppositiepartij constructief vervullen. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht, zeker nu het aantal zetels is verdubbeld.