Zin in de Toekomst
Met dit motto kijkt de fractie van Groen Links naar de huidige Westervoortse situatie.
En waarom hebben wij zin in de toekomst?
Als we de begrotingsvoorstellen van het college zien dan krijgen wij daar een positief gevoel van. Positief door het kleine overschot en door de toonzetting van het beleid.
De Visie Westervoort 2026 is op de toekomst gericht en straalt een degelijk beleid uit.
We hebben een structureel solide financieel beleid, een huishoudboekje waar je trots op mag zijn en dat ondanks de financiële onzekerheden van de markt op dit moment.
De regionale samenwerking zal in de nabije toekomst de vruchten van onze huidige inspanningen afwerpen, maar mag van GroenLinks nog iets pro-actiever ingezet worden.
Vooral op de toekomst gericht is het klimaatbeleid, waarvoor een flink bedrag is opgenomen in de begroting 2009. Deze post geeft aan dat het de gemeente serieus is om het landelijke en provinciale beleid ook lokaal te vertalen. Het is een bedrag dat als investering in de toekomst mag worden beschouwd en dat te zijner tijd dubbel en dwars terugkomt. Ook maakt zo’n eigen investering aanspraak op subsidies mogelijk, waardoor het effect verder vergroot wordt; effecten die de wereld voor onze kinderen en kindskinderen ook na ons een prettige plek laat zijn om te wonen, werken en leven.
En als we het over kinderen hebben dan komt het Centrum voor Jeugd en Gezin en JongIN al snel om de hoek kijken. Zorgdragen voor één loket en een toegankelijke website voor en door jongeren waarin zowel serieuze informatie als ook informatie over ontspanning, concerten etc. gegeven wordt. Daarmee krijgt de grote groep jeugd en de jongeren, die geen problemen veroorzaken en met wie het gewoon goed gaat, de aandacht die ze verdienen. Een investering in de toekomst en preventief.
De nieuwbouw van basisschool De Brug: een toekomst gericht beleid en daar qua locatie aangekoppeld (en slim gecombineerd): het verkeers- en centrumplan en de komst van het station. Van de laatste hopen we uiteraard dat het een zeer nabije toekomst wordt en niet een van de lange termijn.
Wat het verkeersplan aangaat verbaasd het ons dat er vooralsnog geen financiën voor de uitvoering van het verkeersplan zijn begroot, waardoor voor bijvoorbeeld de hoognodige gescheiden fietspaden op de drukke wegen in het dorp nog langer op zich laten wachten. Maar wellicht heeft de wethouder nog een subsidie of bovengemeentelijke bijdrage op het oog waardoor de prioriteit voor het langzame verkeer daadwerkelijk gegeven kan worden.
Energiebeleid blijft ook nog steeds broodnodig waarbij ook zaken als het afschermen van de koelafdelingen van de supermarkten en na een bepaald tijdstip de straatverlichting verlagen, zeker niet uit het oog verloren mogen worden.
Groenvoorzieningen moeten op peil gebracht worden en soms moeten pijnlijke beslissingen genomen worden. De kastanjes van Emmerik hebben bloedingsziekte en moeten gekapt worden; daarnaast moet er een diepriool komen en is het park zelf aan een grondige opknapbeurt toe. Dat bedrag van 250.000 is echter onder de streep terecht gekomen. Door slim werkzaamheden te combineren zal er uiteindelijk een besparing mogelijk zijn. Wij willen dan ook graag het begrotingsoverschot van 135.000 niet in de algemene reserve steken maar dat alvast gebruiken om een eerste stap voor het opknappen van park Emmerik te realiseren. Het lijkt ons dat nadat de kastanjes gerooid zijn en het diepriool gerealiseerd is dat we een aardig eind op weg zullen zijn in 2009 en dan kan vast begonnen worden met een deel van Emmerik op te knappen.
Afgezien van deze investering in Emmerik, kunnen wij ons heel goed vinden in de begroting zoals die voor ons ligt, hetgeen uit mijn voorgaande woorden vast wel duidelijk is geworden.
Groen Links heeft daarmee ‘zin in de toekomst’.
Foto: Rinus van Schie