Een afvaardiging van Groen Links Westervoort is nogmaals met de collega's in Arnhem gaan praten om te pleiten voor een vrijwillige MER voor asfaltfabriek Bruil. Bij het gesprek waren ook projectleiders vanuit de gemeente aanwezig die uitleg gaven over een mogelijk alternatief onafhankelijk onderzoek om de mogelijke schadelijke effecten in beeld te brengen.

Vanuit Westervoort is altijd gepleit voor een MER bij de komst van asfaltfabriek Bruil naar de Koningspleij. Dankzij de amendementen van de Arnhemse Groen Links fractie is de komst van deze fabriek aan strakke voorwaarden gebonden.

Beide fracties zijn het erover eens dat een gedegen onafhankelijk onderzoek de beste garantie is om te borgen dat de overlast nadrukkelijk binnen de gestelde grenzen blijft. Voor Westervoort, met name de bevolking, zal een MER-onderzoek hiervoor de beste garantie geven. De fractie in Arnhem wil wel genoegen nemen met een ander goed onderzoek, maar gaat toch bij de coalitiegenoten na of daarvoor een meerderheid te vinden is.

Over de locatiekeus van Bruil beseft de fractie van GL in Westervoort dat dat eigenlijk een gepasseerd station is en dat de provincie daarin nadrukkelijk afwegineg heeft gemaakt. Andere opties, zoals nabij Tiel, zijn zeker in de afweging meegenomen en andere mogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Groen Links in Westervoort ziet de bruto voordelen wel van een moderne fabriek op een betere plek dan nu in Wageningen, waardoor de balans qua milieu-effecten op provinciaal niveau naar de gunstige kant doorslaat. Voor de westervoortse bevolking mag er echter niet nog meer overlast komen dan nu al van het verkeer op de Pleijroute en de industrie op Looveer en bij de Avira.

Het wachten is nu op de hernieuwde behandeling in de raad van Arnhem. De Groen Links fractie in Arnhem gaat dit weer aanzwengelen.