Eerder deze maand kwam het college met de mededeling dat er 90 elzen zouden moeten worden gekapt langs het water langs Lange Gewant en Tullekens Hofstee (en overkant) om de bomen meer uitgroeimogelijkheden te geven. Wij vonden dat vreemd omdat de elzen keurig op 10 meter van elkaar staan, zoals in de beheerrichtlijnen staan. Deskundigen in onze achterban hadden ook twijfels over de noodzaak van dunnen. Deze twijfels hebben we via vragen aan het college aan de orde gesteld.

De Westervoortse ecoloog Harold Appelo stuurde ons een inspectierapport waarin hij concludeerde dat het omhakken van de bomen absoluut niet nodig is. De onderlinge afstand van 10 meter is inderdaad genoeg. De kruinen raken inderdaad met elkaar vervlochten, maar dat is voor deze elzensoort niet erg. 

Daarop dienden we een motie in om het omhakken op te schorten en te heroverwegen.

Bij de bespreking in de raad werd voorgesteld om een extern boomdeskundige het eindoordeel te laten vellen. De wethouder toonde zich bereid dat te doen, mits dit een 'salomonsoordeel' is, dat we zonder nadere discussie volgen. Alle fracties in de raad bleken hiertoe bereid, ook wij.

We wachten met vertrouwen dit eindoordeel af.

Zie onze volledige inbreng en de motie, die weliswaar is ingetrokken maar feitelijk wel wordt uitgevoerd. Ook het rapport van Harold Appelo is bijgevoegd.