Op 25 januari is de gemeenteraad in principe akkoord gegaan met het nazorgplan van de Stort IJsseldijk (Bult van Putman) en heeft er vertrouwen in dat de vervuiling onder controle is. In de fase daarvoor hebben GroenLinks en CDA een flink aantal vragen gesteld, waarop goede antwoorden zijn gekomen. De belangrijkste controle is vastgelegd in het eeuwigdurende beheerplan, waarin jaarlijkse inspectie en tweejaarlijkse  grondwatermonitoring zijn vastgelegd. Het nazorgplan is de laatste fase van het saneringstraject, waarvoor de laatste grondwatermetingen in 2019 zijn gedaan. Het in principe akkoord van de gemeenteraad betekent dat Westervoort niet gaat protesteren (zienswijze indienen) bij de provincie over het overgaan naar de nazorgfase.

GroenLinks heeft bij dit besluit zorgvuldig naar de volgende punten onderzoek gedaan:

  • de frequentie en omvang van de grondwatermonitoring: eens per twee jaar zware metalen (Vanadium en Wolfraam met name) en vluchtige chloor-koolwaterstoffen meten in de peilbuizen is inderdaad voldoende. De normen zijn inmiddels goed vastgesteld.
  • De oppervlakkige vervuiling aan de rand van de heuvel, nabij de Rivierweg, is grotendeels opgeruimd en wordt in de gaten gehouden.
  • Door de waterkwaliteit in de peilbuizen goed in de gaten te houden wordt ook het oppervlaktewater in het haventje van Putman gecontroleerd op afstromen van vervuiling uit de stort.
  • De variatie in grondwaterstromingsrichting hangt af van de waterstand in de IJssel en kan veranderen bij bronbemaling. Voor bronbemaling is vergunning nodig en zal dan aanvullende monitoring van grondwater vereisen. De grondwaterstroming is uiterst langzaam en daardoor is het effect op verspreiding van vervuiling naar andere richtingen dan richting IJssel verwaarloosbaar.

De afgelopen jaren heeft GroenLinks samen met CDA deze sanering nauwkeurig en kritisch gevolgd, waardoor er nu een goed nazorgplan ligt en sinds 2018 een goed beheerplan.  Met een ongeveer jaarlijkse plek op de agenda van de gemeenteraad houdt de raad de vinger aan de pols. En dat blijft GroenLinks ook doen.

Sinds de oppervlakte van de heuvel eigendom is van Natuurmonumenten is de blik vooruit: De natuur kan er tot ontwikkeling komen en de Westervoorters kunnen er volop recreëren: wandelen en sleetje rijden; paragliden zoals op de foto mag echter niet, omdat het natuur en paarden teveel verstoort. 

bult_afvoerputje_2020
De vervuiling is goed afgedekt
2021bult-sleetjerijden
Sleetje rijden vanaf de Bult