GroenLinks typeerde het coalitieakkoord als algemeen, zonder concrete en meetbare doelstellingen, die nog verdere uitwerking nodig heeft om echt te beoordelen. The proof of the pudding is in the eating. Dat wachten we af.

Niettemin is de beschrijving van het eerste onderwerp, bestuurscultuur, hoopvol: deze moet zodanig zijn dat onze inwoners weten dat ze serieus genomen worden. Dat komt vrijwel letterlijk uit het GroenLinks programma en dat vraagt dus om een heel andere manier van werken dan het vorige college.

Het onderwerp zelfstandigheid komt volledig uit de cda-koker en is tot doel verheven. Voor GroenLinks is de bestuursvorm een middel en de maatschappelijke opbrengst het doel. GroenLinks zet de inwoners dus op één en de zelfstandigheid van de gemeente is bijzaak. Gelukkig wordt er in de planning van vervolgonderzoeken naar mogelijke fusie of zelfstandig blijven wel rekening mee gehouden dat de volgende verkiezingen herindelingsverkiezingen kunnen zijn.

In de beschrijving van de aanpak in het sociale domein en de zorg staat efficientie en kostenbeheersing centraal. Zorgvragers worden daarmee vooral een kostenpost. Voor GroenLinks is dat een verkeerde invalshoek: zorgvragers kloppen niet voor hun lol bij de gemeente aan, maar hebben gewoon ondersteuning nodig. GroenLinks laat niemand vallen; zonder mitsen en maren.

Bij de ambitie op het gebied van duurzaamheid is gelukkig de hand van D66 te zien, hoewel het nog wel verder uitgewerkt moet worden. Het eerste uitgangspunt hierbij is dat de gemeente, waar invloed en keuze mogelijk is, het voortouw neemt en voor de duurzaamste optie gaat, waarbij tevens met de portemonnee van de inwoners rekening wordt gehouden. Dat zal de steun van GroenLinks krijgen.

Het aanbod van GroenLinks om mee te denken met een raadsbrede agenda/ ambitie in aanvulling op dit akkoord van alleen de coalitiepartijen, vond (nog) geen weerklank bij deze partijen. We komen er op terug zodra dat mogelijk wel passend gevonden wordt.

Zie voor onze volledige inbreng onderstaand document.