Veel gemeentelijke activiteiten zijn uit het zicht gemeentebestuur en gemeenteraad verdwenen omdat deze via zogenaamde gemeenschappelijke regelingen van samenwerkingsverbanden van meer gemeenten worden uitgevoerd. Herindeling brengt voor de Liemerse gemeenten de democratische controle terug.
Tot die tijd en voor andere samenwerkingsverbanden blijft dit ''democratisch tekort''.
GroenLinks heeft extern advies gevraagd over wat daar aan te doen is.
In Westervoort is dit advies op 10 maart aan de raad aangeboden en wordt op 31 maart in de commissie bestuur Samenleving en Financien (BSF) besproken.
Op 17 maart is het aan het Liemers Beraad aangeboden. Hieronder het persbericht daarbij en als bijlage het advies.
De GroenLinks fracties in de Liemers hebben een onafhankelijk advies laten opstellen over het vraagstuk van de democratische controle van de gemeenteraden op het beleid, dat tot stand komt en wordt uitgevoerd in het kader van de Gemeenschappelijke Regelingen.
Dit advies zal maandag 17 maart om 17.00 uur worden overhandigd aan de voorzitter van de raad van Zevenaar, de heer Jan de Ruiter, en de voorzitter van het Liemers Beraad (overleg platform van de 4 Liemerse gemeenteraden), de heer Stef Bijl. De overhandiging vindt plaats in het raadhuis van de gemeente Zevenaar.
GroenLinks concludeert in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de partijen in de Liemers, dat er grote democratische winst valt te behalen met een bestuurlijke samenbundeling van de Liemerse gemeenten.
In het besef, dat het nog een traject van jaren kan worden voordat dit standpunt op een meerderheid in alle Liemerse gemeenten kan rekenen, wil GroenLinks ook vóór een herindeling voorstellen doen om de democratische controle te verbeteren.
De Liemerse werkelijkheid loopt maatschappelijk, cultureel en economisch vooruit op de bestuurskracht van de afzonderlijke gemeenten.
Reden genoeg om stappen te zetten om meer greep te krijgen vanuit de volksvertegenwoordiging op de beleidsterreinen, die niet meer exclusief plaatselijk belang aangaan. Beleid, dat inmiddels op vele manieren al is toebedeeld aan de vele Gemeenschappelijke regelingen.
Nu de decentralisaties voor de deur staan, is het ontkennen van die werkelijkheid in wezen een vorm van kiezersbedrog. Alleen te verklaren uit de emotie, die bij het vraagstuk van schaalvergroting een rol speelt.
In de race om de kiezersgunst lijkt het besef van de politieke bestuurders, dat bestuurlijk opschalen onvermijdelijk is, te zijn gesneuveld.
Zich beroepend op een rondvraag van de Radboud Universiteit met een uitkomst die pleit tegen herindeling, wordt iedere rationele discussie uit de weg gegaan. Het debat gaat meer over dorpsgevoel en inspelen op sentimenten van eigen belang.
Het al jaren gevoerde debat over herindeling lijkt aan de burger voorbij gegaan. De politiek moet dat zichzelf aanrekenen.
Slechts één partij heeft zich Liemers opgesteld en zal dat ook blijven doen.
Zo zal GroenLinks een nieuw college afrekenen op de voornemens voor verdere Liemerse samenwerking en het perspectief op bundeling van de 4 Liemerse gemeenten.