In het voorstel voor de begroting 2022-2025 had het college extra budget opgenomen voor (achterstallig) wegonderhoud, waarbij empassant ook een deel van het budget voor groenonderhoud werd gekort. Daarnaast werd voor de zekerheid maar vast 5 ton extra voor onvoorziene extra kosten voor jeugdzorg opgenomen. Dit budget kwam van de Mln 1,3 die alsnog voor 2022 voor jeugdzorg/ sociaal domein als soort nabetaling vanuit het Rijk is toegezegd. 

Het ging de voltallige raad te ver om nu met deze extra budgetten akkoord te gaan, zonder eerst over de voorstellen apart te hebben gedebatteerd. Daarom werd de 1,3 Mln geparkeerd totdat de raad er via goed onderbouwde voorstellen in voorjaar 2022 ook inhoudelijk een akkoord over heeft kunnen geven. Er werd door de coalitiepartijen met name getwijfeld aan de resultaten van de weginspectie van juli 2021, die een zoveel slechter beeld opleverde dan in 2019, dat dat eigenlijk onvoorstelbaar was. GroenLinks heeft geen reden voor twijfel, maar wil wel meer informatie. Een motie voor een gedeeltelijk aanvullende inspectie, een second opinion, werd wel aangenomen.

Voor GroenLinks, maar ook de overige partijen, was het belangrijkste dat er niet zomaar op het groenonderhoud zou worden gekort. Ons wijzigingsvoorstel om wel vast 55.000 euro incidenteel toe te kennen aan de aanpak van urgente groenonderhoud-problemen, die in juli waren wegbezuinigd, haalde het nu nog niet. De meeste fracties waren het inhoudelijk wel met het wijzigingsvoorstel eens, maar vonden het te vroeg om hiermee nu, vooruitlopend op het totale debat over wegen/groenonderhoud begin 2022, al mee akkoord te gaan.

Ten opzichte van de onduidelijke en ondoorzichtige begroting, met allerlei spelfouten en inconsistenties, die we tijdens de commissievergadering voorgeschoteld hadden gekregen, was de nu bijgewerkte begroting wat dat betreft verbeterd. Ook de extra toelichtingen waren nuttig. Via een unaniem aangenomen wijzigingsvoorstel van ons werd ook inconsistent gebruik van ''speerpunten'' weggewerkt. 

Daarmee konden we wel akkoord gaan met de aangepaste begroting, net als de coalitiepartijen(CDA, D66 en SP). De andere oppositiepartijen (VVD en PvdA) stemden toch nog tegen om hun moverende redenen.

In onze bijdrage blikten we als enige fractie terug op de gehele raadsperiode. Ons viel op dat de verbinding met onze inwoners er de afgelopen jaren niet beter op is geworden. Het serieus nemen van inwoners bij besluitvorming (participatie), het inlevingsvermogen (empathie) bij maatregelen in het sociaal domein en de transparantie (open, tijdige en actuele informatie) bij projecten in de leefomgeving, moet en kan veel beter. In onze bijdrage hebben we daar een aantal voorbeelden van gegeven. Hopelijk trekt het gemeentebestuur en ambtenaren het zich aan. Onze fractie zal erop blijven toezien.