In de raad van 31 mei was het verlichtingsplan 2010-2019 aan de orde. Mede op aandringen van GroenLinks kwam er toch een ambitie-getal naar boven over de mogelijke energiebesparing op deze openbare verlichting. Wethouder Ciska Wobma kwam ter plekke met het getal van 14%. Daarmee werd het plan goedgekeurd.
Uit het verlichtingsplan bleek dat er eigenlijk geen vervangingsplan was en dat vervangingen tamelijk ad hoc werden gedaan. Iedereen, met GroenLinks voorop, omarmde een inventarisatie waarin alle palen gestickerd worden en de staat van palen en armaturen wordt vastgelegd. Het vervangen van verouderde lampen/armaturen en masten met gebreken kan dan veel slimmer gebeuren.
Enkele cijfers, ook voor eigen geheugen straks:
Er zijn nu ongeveer 2600 masten met armaturen, met een afschrijvingstermijn van respectievelijk 40 (mast) en 20 (armatuur) jaar. In 2009 is er 489MWh aan energie gebruikt, wat 33 MWh meer is dan in 2003. Er staan inmiddels wel meer masten dan destijds. Gelukkig zijn er een flink aantal betere armaturen geplaatst afgelopen jaren, anders was het jaarverbruik ruim boven de 500 MWh uitgekomen.
Met alleen vervangen van lampen en voorschakelapparaten door zuinigere exemplaren kan nog 6% energiezuiniger worden gedaan. De ontwikkelingen gaan echter door en LED-lampen worden nog zuiniger (al hebben ze nog een ander kleur licht). vanuit GroenLinks en PvdA werd sterk aangedrongen op het formuleren van een ambitie die in de buurt zou liggen van de 202020-doelstellingen: 20% energiezuiniger in 2020 vergeleken met 2006....
Gelukkig kwam de wethouder met een getal als ambitie: 14%, waarmee het plan aangenomen werd. Nu moet er alleen bij de voorjaarsnota nog een financieel plan worden neergelegd, waarmee het slim vervangen kan worden bekostigd en de energie-bezuiniging daadwerkelijk kan worden gehaald. GroenLinks zal zich hiervoor sterk maken, want dit is een van de balangrijkste energieposten waarmee klimaatdoelen kunnen worden behaald. De gemeente zet hiermee een goed voorbeeld neer.
NB In een van de naburige gemeentes is het idee omarmd om de inspectie van lampen 's avonds te doen in plaats van overdag, waardoor er onnodig energie wordt gebruikt voor lampeninspectie.
Overigens heeft de gemeente niet/nauwelijks invloed op het aan/uit schakelen van lampen: dat wordt centraal geregeld op basis van de feitelijke duisternis.
In het buitengebied zullen we bij voorkeur niet verlichten, tenzij het voor de (verkeers)veiligheid noodzakelijk is.