Vanuit de politiek is de vraag gesteld waar de organisatie mee bezig is op klimaatgebied.
Hieronder volgt een samenvatting. Bedacht moet worden dat formeel vanwege bezuinigingsmaatregelen de 0,5 formatie voor energie- en klimaatbeleid niet meer bestaat. Om toch iets te kunnen doen is gekozen voor een bottom-up werkwijze (eerst eenvoudig starten met kleine zaken die later mogelijk in klimaatbeleid kunnen worden verankerd).
Hieronder een –niet limitatieve- lijst.
- Milieubeleidsplan en -uitvoeringsprogramma. Hierin staan verschillende acties welke als centrale kenmerk over het thema duurzaamheid gaan.
- Stadsregio. Er zijn bestuurlijke en ambtelijke contacten met de Stadsregio in het kader van het project “Eureka!”. Deelname wordt verleend aan het vinden van projecten op het gebied van woningen op waterstof, wagenparkscan aardgas en mogelijke andere projecten.
- Energielabel gemeentehuis.
Momenteel is het energielabel van het gemeentehuis bekend (G-label). Het maatwerkadvies moet nog worden doorgesproken. Veel hangt af van de toekomstige inrichting van het gemeentehuis en de haalbaarheid van de voorgestelde aanpassingen. Een offerte is binnen over het energielabel overige gemeentelijke gebouwen. Dit moet nog worden uitgewerkt (financiering, wens en noodzaak).
- Duurzaam inkopen. Gaat om de taakstelling 75% duurzaam in te kopen. Hierover is een intentieverklaring ondertekend samen met Duiven, Renkum, Rheden en Beuningen. Het voor Westervoort opgestelde plan van aanpak is voor bestuurlijke vaststelling richting het college. Hier ligt een mogelijke doorstart in samenwerking met andere Liemerse gemeenten voor centrale inkoop.
- Energiebesparing huishouden. Het door B&W vastgestelde projectplan gaat eerst uit van energie-adviezen voor minima, op termijn opgeschaald naar de gehele gemeente. Is een samenwerking tussen de afdeling Ruimte en Samenleving met de afdeling Sociale Zaken.
- Boomfeestdag. Weer terug op de agenda. Betreft een samenwerking tussen verschillende afdelingen. Hierbij zijn ook nauwe contacten gelegd met het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieueducatie.
- Vakberaden klimaatbeleid. In de regionale samenwerking MRA is gepleit voor samenwerken op gebied van klimaatbeleid. Een van de doelen is kennisuitwisseling en gemeenschappelijke projecten. Is onlangs opgestart.
- Klimaatbeleid. In de voorjaarsnota wordt financiële ruimte gevraagd incidenteel geld vrij te maken voor opstellen van beleid.
- Coördinatie klimaatbeleid. Wordt ad hoc invulling aan gegeven, voor zover de werkzaamheden het toelaten. Dit houdt ondermeer in het filteren en in- of doorspelen van adviezen of acties welke ondermeer door SenterNovem worden geïnitieerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan energiesubsidies op velerlei terrein, maar ook voorlichting.
- Indien mogelijk wordt aansluiting gezocht met landelijke voorgestelde acties. Voorbeelden zijn “Op Voeten en Fietsen naar School”, “Warme Truiendag”, “Week van de Vooruitgang”. Voor zover mogelijk wordt hierop ingespeeld.
- Afval. Naast Diftar en het flankerend beleid bestaan ook regionale initiatieven voor biogasinstallatie. Ontwikkelingen hieromtrent worden nauwgezet gevolgd. Ook zwerfvuilacties al dan niet in samenwerking met de wijkraden.
- Subsidieaanvragen. Tot het indienen van een subsidieaanvraag bij SenterNovem is het nog niet gekomen, vanwege de grote hoeveelheid projecten waaraan moet worden voldaan. Bovendien geldt een co-financiering. Mogelijk kan regionale samenwerking de “lasten”verdelen. Ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd.