Onze hoofdpunten zijn kort:
- Een betaalbare woning voor iedereen; speculanten aan banden
- Veilig fietsen, lopen en met de rolstoel. Voor auto’s is het uitgangspunt 30 km/u
- Eerlijke aanpak klimaatcrisis: huisisolatie en zonnepanelen betaalbaar voor iedereen
- Een fijne en groene leefomgeving; minder tegels, meer bomen en struiken
- Inbreng van elke inwoner telt. We betrekken alle mensen die het direct aangaat
Natuurlijk gun je jezelf het allerbeste in het leven. Maar wel met een scherp oog voor je omgeving én de mensen om je heen. Dat is precies waar GroenLinks voor staat: menselijk, eerlijk én duurzaam. Want voor toekomst moet je kiezen.
Afgelopen zomer werd overhaast het systeem van opstapplaatsen voor leerlingenvervoer ingevoerd, maar de wethouder was ‘even' vergeten goed met de belanghebbende ouders te overleggen. GroenLinks nam het voor hen op en nu wordt er serieus naar hen geluisterd.
Er bovenop zitten. Invloed uitoefenen. Kritisch, maar altijd opbouwend. In de oppositie als het moet, in het college als het zinvol is. Dat is wat GroenLinks drijft.
Net zo’n voorbeeld: geheime argumenten bepaalden de discussie rond de (ver)nieuwbouw van het Rode Dorp, onze historie van sociale woningbouw. GroenLinks maakte zich sterk voor transparante besluitvorming en het lot van de bewoners; we houden hiervoor de vinger aan de pols.
Het nieuwste onderwerp betreft een aangepast plan voor Fort Geldersoord: omwonenden zijn onaangenaam verrast en wij stelden vast indringende vragen.
Uitgesproken keuzes
GroenLinks maakt uitgesproken politieke keuzes. Niet willekeurig, maar op basis van waarden: menselijk, eerlijk en duurzaam. Iedere inwoner telt. Ongeacht afkomst, kleur of wat dan ook. Lusten en lasten verdelen we eerlijk en rechtvaardig. Onze blik is toekomstgericht, op een duurzaam leefbaar Westervoort. Ons dorp zit bovendien in financieel zwaar weer. Extra reden voor openheid en draagvlak. De inwoners van Westervoort laten we meedenken, het is immers onze gezamenlijke toekomst.
Kwetsbaren ontzien
De Rijksoverheid geeft de gemeente te weinig geld voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Intussen zit Westervoort met de gebakken peren. Onvermijdelijke gevolgen: bezuinigingen en hogere belastingen. Maar kwetsbare Westervoorters zijn het kind van de rekening. Zo moeten inwoners die afhankelijk zijn van aangepast vervoer ook nog 5 euro per maand neerleggen voor hun vervoerspas. En: voor 2023 staat nog een forse bezuiniging op de bibliotheek op de rol. GroenLinks wil dat terugdraaien.
Sterke buurtraden
Het zogenaamde ‘bestuurskrachtonderzoek’ heeft geadviseerd over een blijvende oplossing voor financiële en bestuurlijke problemen van Westervoort. Conclusie: bestuurlijke zelfstandigheid van Westervoort is helaas een gepasseerd station. Voor GroenLinks is dat geen verrassing. Een hechte band met omliggende gemeenten is nodig, net als met de wijken, bijvoorbeeld in de vorm van buurtraden. Dan maakt het niet zo veel meer uit waar het gemeentehuis staat. Een mooi hulpmiddel voor buurtraden is het ‘uitdaagrecht’: burgers mogen initiatief nemen en de gemeente uitdagen om zelf een taak over te nemen. GroenLinks stimuleert dat. Alle ruimte daarvoor.
Betaalbare woningen
Er is nog maar weinig bouwruimte in Westervoort en woningen voor kleine huishoudens zijn schaars. Kleine bouwkavels zijn vaak alleen gereserveerd voor duurdere woningen. Bij grotere projecten willen we meer ruimte voor betaalbare woningen. GroenLinks houdt vast aan een minimum aantal sociale huurwoningen. Speculatie met woningen? Nee! Onze inzet is zelfbewoningsplicht, voor nieuwbouw en bij verkoop van bestaande woningen.
Fietsers en voetgangers
Laat de auto vaker staan, dat is gezond en goed voor het milieu. Het dorp richten we in op veiligheid voor fietser en voetganger. Met autoluwe dijken, fietsstraten, brede fietsstroken en bestrating zonder drempels.
GroenLinks was altijd voorstander van maximaal 30 km/u binnen de bebouwde kom. Sinds kort is dat in de wet geregeld. De gemeenteraad wil 30 km/u voor de Dorpstraat/Hamersestraat instellen. Wat ons betreft ook in de rest van het dorp, te beginnen bij het station en op de Heilweg.
Meer groen
Groen zorgt voor zuurstof en verkoeling, maar slaat ook water op en vangt fijnstof af. Bijen, vlinders, egels en vogels zijn er blij mee. Het groen in Westervoort vraagt om ecologisch beheer, zoals minder en slimmer maaien. Groener maken van tuinen en daken willen we (financieel) stimuleren, net als aanplant van (inheemse) bomen. Dit geldt ook voor het koppelen van water- en groenpartijen. Inwoners betrekken we door adoptie van stukjes gemeentegrond. Zo blijft het betaalbaar en is biodiversiteit de winnaar.
Fossielvrij betaalbaar
Een gasvrije gemeente vraagt, naast isolatie, om uitbreiding van het warmtenet en warmtepompen. Maar wél betaalbaar voor iedereen. Rijk en regio moeten investeren en subsidiëren. Sterk argument ook voor betere samenwerking buiten de gemeentegrenzen.
Buurtinitiatieven bevorderen we door banden aanhalen met de Westervoortse wijken. Lichtend voorbeeld is de Mosterdhof, voorloper als zogenaamde transitiewijk.